Nederlanders niet naar Suriname door failliet reisbureau Fly-SU.nl

Tientallen passagiers zijn in Nederland gedupeerd door reisbureau Fly-SU.nl aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuid- Oost. Het was de bedoeling dat zij naar Suriname zouden vertrekken met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), maar toen zij gisteren hun ticket wilden afhalen, stonden zij voor een gesloten deur, op het reisbureau stond de mededeling dat het bedrijf failliet is verklaard. Dit heeft voor grote woede gezorgd bij de gedupeerden. Een van de gedupeerden, E. B. die voor haar stichting en culturele activiteiten naar Suriname zou afreizen, heeft zich op sociale media fel geuit tegen de directeur van het reisbureau, Gaby del Prado. Volgens haar is er sprake van het opzettelijk aanvragen van faillissement, omdat de directeur ook gelden heeft ontvangen van passagiers voor tickets in de maand augustus 2018. Zij kon haar tranen niet bedwingen, omdat zij een jaar lang kleren heeft gestikt om haar ticket te kunnen betalen naar Suriname. In een interview met een Nederlands mediastation zegt een andere passagier dat hij zijn mondje en kontje heeft moeten verkopen om het geld bij elkaar te krijgen voor zijn ticket. Volgens de modiste bevindt Del Prado zich in Suriname.

SLM- directeur Robbi Lachmising heeft als volgt hierop gereageerd: “Voor een paar tientjes hebben zij zich laten oplichten”. Hij benadrukt dat het reisbureau geen agent is van de SLM. Het bedrijf van Del Prado maakte boekingen via het door SLM erkende reisbureau Fly Partner. Lachmising geeft aan dat de SLM een niet erkend reisbureau niet kan verbieden om SLM- tickets te verkopen, maar dat dit een aangelegenheid van de Nederlandse regering is die geen toestemming moet geven aan dit soort van bedrijven.

Op sociale media heeft Del Prado haar verontschuldigingen aangeboden aan de gedupeerden. “Ik begrijp jullie verdriet, boosheid en teleurstelling in mij, maar ik ben geen oplichtster”, aldus Del Prado. Zij raakte in paniek bij zien van boze klanten voor haar deur. “Ik raakte in paniek en ik wist niet wat ik moest doen. Mensen die mij kennen, weten dat ik zo niet in elkaar zit”. Van haar advocaat mag zij met niemand praten en wordt er een curator aangewezen die haar zaken gaat behartigen. Op sociale media gaat er een bericht van haar rond waarin zij aangeeft dat zij het slachtoffer is geworden van culturele praktijken met als gevolg dat zij alles in één klap kwijt is geraakt.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles