Slecht jaar voor visserijsector

Marcelino Waldring, eigenaar van het visbedrijf Waldring, noemt dit jaar het slechtste jaar ooit dat hij meemaakt in de visserijsector. “Er wordt steeds minder vis gevangen. De visvangst is met ongeveer 50 procent gedaald. Ook op de lokale markt is vis in mindere mate verkrijgbaar, voornamelijk gladde vis”, aldus Waldring. Dit zou volgens de eigenaar kunnen liggen aan klimatologische problemen, maar het zou ook kunnen komen door onvoldoende beleid voor overbevissing. Waldring is bekend met de problemen in deze sector die door minister Soeresh Algoe een week geleden waren aangekaart in het parlement.

Waldring zegt dat tal van problemen zich nu afspelen in de visserijsector. In de voorgaande jaren was er genoeg vis om te vangen.

Hij merkt op dat er steeds minder controle wordt uitgevoerd op voornamelijk de Guyanese vissers, de goede niet te na gesproken. Thans vindt er al een hele tijd piraterij plaats. De netten van de vissers worden gestolen. Het uitblijven van de controle op bepaalde gebieden, heeft volgens de eigenaar te maken met een tekort aan financiën. Ook de Kustwacht is niet altijd aanwezig.

Waldring weet dat de boten veel brandstof verbruiken en zegt dat dit misschien de reden kan zijn waarom de Kustwacht in mindere mate patrouilleert. “Als de problemen niet snel aangepakt worden, zal deze sector te gronde gaan.” Ook moet er een betere regulering komen voor de roeiers. Vroeger mochten roeiers tot een bepaalde diepte varen, maar nu gaan ze steeds verder, waardoor de netten van de vissers vaak beschadigd worden. Een ander probleem is dat er tegenwoordig allerlei soorten vis worden gevangen die niet nodig zijn voor de verkoop en weer overboord worden gegooid. In de maand mei tot juni wanneer de zeestroom minder is, ligt de kust vol met dode vissen die overboord zijn gegooid. Waldring hoopt dat de minister de daad bij het woord voegt en alle visvergunningen intrekt die oneigenlijk verkregen zijn. Ook de vissers zijn afhankelijk van de visvangst en krijgen het steeds moeilijker als deze problemen niet aangepakt worden.

door Kimberley Fräser

 

More
articles