Rehabilitatie wegen in volle gang:

Drempels enige maatregel tot bevolking kan rijden

“Veel mensen vinden het niet leuk dat er zoveel drempels zijn, maar pas als een groot deel van de bevolking weet hoe te rijden, zullen we andere maatregelen toepassen.” Dit zei minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) gisteren bij de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Hij voegde eraan toe dat de rehabilitatie van de Surinaamse wegen in volle gang is, terwijl er ook nog gewerkt wordt aan het voorkomen van opstoppingen in het verkeer.

De minister antwoordde gisteren in het parlement op vragen over de staat van enkele wegen. Miranda is zich ervan bewust dat er veel drempels worden aangelegd, wat niet altijd in goede aarde valt bij de bevolking. “Al worden honderden borden geplaatst en verkeersprogramma’s gedraaid, toch slaat er binnen nog geen 24 uur een auto over de kop”, benadrukte Miranda. Volgens hem zullen de drempels een tijdelijke functie hebben totdat het overgrote deel van de autobestuurders weet wanneer gas te geven. “Alleen in Suriname staan alle elektrische palen, telefoonpalen, bromfietsers, voetgangers, schuttingen en verkeerslichten fout, want ze worden allemaal omver gereden. De snelheden moeten daarom beperkt worden”, stelde Miranda. De minister stond stil bij het aantal verkeersdoden en noemt het zielig, dat nieuwe wegen als racebaan gebruikt worden. Hij deelde het parlement mee dat elke maatregel consequenties heeft. Zo kan bijvoorbeeld de aanrijdtijd van de ambulance, brandweer etc., vertraagd worden door de drempels. Hierop zei de minister dat de ambulance meer uitrijdt voor aanrijdingen. Bij drempels hoeft de ambulance niet meer zoveel uit te rijden.

Op de vraag over de rehabilitatie van de Leidingen, antwoordde de minister dat het document met daarin alle wegen die in het Dalian project zitten, is gestuurd naar het parlement. Zo wordt de rehabilitatie van de wegstrekking Monkshoop-Henry Fernandes-weg gecontinueerd, terwijl de herinrichting van de Nieuwweergevondenweg en de Commissaris Weythingweg ook gecontinueerd wordt. “De herinrichting van de Coesewijnestraat tot de Coesewijnebrug is nu gaande en bevindt zich in een afrondende fase”, liet de minister weten. Ten aanzien van de riolering en bestrating, deelde Miranda mee dat het landelijk bestratingsprogramma reeds in de startfase is en dat het ministerie daarmee van start gaat in diverse wegen te Zorg en Hoop.

In eerdere betogen is er aandacht gevraagd voor de verkeersintensiteit, waardoor opstoppingen worden veroorzaakt op bepaalde punten in het verkeer. Volgens Miranda hebben de opstoppingen te maken met de aanpak van dit probleem, waarbij wegen moeten worden omgeleid. Voorts geeft de minister toe dat voor de aanpak van dit probleem er reeds bottle necks waren op verschillende punten, zoals Kwattaweg, Saramaccastraat, Wijdenboschbrug en Van ’t Hogerhuysstraat. Naast plannen voor constructie vanwege rehabilitatie van de wegen, zijn er ook plannen om grote en kleine ringconstructies te doen om opstoppingen te voorkomen. Volgens Miranda wordt het bijvoorbeeld een groot probleem om de Ringweg tweerichting te houden, omdat de ringen niet op elkaar afgestemd zijn. Verder wordt de Zwartenhovenbrugstraat gerehabiliteerd om te kunnen inspelen op de situatie, terwijl de stroken langs de Saramaccastraat anders zijn gekleurd in voorbereiding op wat zich zal afspelen.

door Priscilla Kia

 

More
articles