‘Gesmokkelde sigaretten nemen overhand op lokale markt’

“De sigarettensmokkel neemt de overhand op de lokale markt.” Dit zegt sigarettenimporteur (Mitra N.V.) Ruben Yang desgevraagd tegenover De West. Hij geeft aan dat in haast alle winkels illegale sigaretten te vinden zijn en dat die zelfs onder de SRD 12 worden verkocht, terwijl erop een pakje sigaretten dat legaal binnenkomt, op zijn minste SRD 12 aan belasting moet worden betaald.

Yang geeft aan dat de overheid de afgelopen jaren geen extra inkomsten heeft kunnen verdienen met de verhoging van de invoerrechten op genotsmiddelen, omdat de illegale handel de overhand heeft genomen. Hij voert aan dat zijn bedrijf slechts 25-30 procent van het marktaandeel dekt, terwijl de illegale handel ongeveer 70-75 procent in handen heeft. De importeur is ervan overtuigd dat het niet gaat om een paar dozen met illegale sigaretten die vanuit Guyana het land worden binnen gebracht, het gaat om containers vol illegale sigaretten.

De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, heeft gisteren in het parlement een voorstel gepresenteerd om bepaalde medische ingrepen, zoals EHBO-diensten en hartoperaties te financieren uit consumptiebelastingen alsook de accijnsinkomsten op genotsmiddelen (tabaksproducten en alcoholische dranken). Hij gaf aan dat zo gebruikers en misbruikers van genotsmiddelen vooruit betalen voor hun medische behandeling waarvoor de staat op latere termijn zal moeten opdraaien als ze ziek zijn geworden. Yang zegt er geen probleem mee te hebben als de overheid daadwerkelijk overgaat tot het invoeren van deze maatregel, maar de overheid moet dan wel de controle op illegale sigaretten drastisch verscherpen. Het heeft volgens hem geen zin dat de overheid de belasting verhoogt, terwijl rokers en drinkers over zullen stappen op illegale genotsmiddelen. Yang voert aan dat de overheid haar beoogde doel dan ook niet zal realiseren om meer inkomsten te genereren voor de financiering van bepaalde vormen van gezondheidszorg. Hij geeft aan dat in de Tabakswet is opgenomen dat het smokkelen van sigaretten een misdrijf is, maar volgens hem wordt het behandeld als een economisch delict. Het roken van illegale sigaretten heeft ook meer risico’s.

Yang geeft aan dat roken op zich al niet gezond is, maar het roken van illegale sigaretten kan nog meer nadelige gevolgen met zich meebrengen.

Mitra N.V. heeft op diverse locaties flyers geplaatst om mensen hiervan bewust te maken.

Yang merkt op dat de illegale sigaretten niet voldoen aan de Tabakswet, zo wordt er op de pakjes niet vermeld vanwaar de sigaretten afkomstig zijn en wat er allemaal in zit.

De directeur van Mitra N.V. zegt dat dit jaar een slecht jaar is voor zijn bedrijf, vooral wat betreft de sigarettenindustrie. Hij geeft aan dat de kosten stijgen, terwijl de inkomsten dalen. Voor 2018 houdt Yang zijn hart vast. Hij hoopt dat er meer gedaan zal worden om de sigarettensmokkel tegen te gaan.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles