Visvergunningen vervallen midden januari 2018

De problemen die zich op grootschalig niveau voordoen met visvergunningen, hebben ervoor gezorgd dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, besloten heeft om ingaande 15 januari 2018 alle visvergunningen te laten vervallen. Tijdens de gisteren gehouden begrotingsbehandeling in het parlement, haalde de minister van LVV aan, dat er na een screening, nieuwe vergunningen verstrekt zullen worden. “Maar voor nu zal alles naar nul gebracht worden”, verklaarde de minister.

Algoe benadrukte dat door dit besluit vissersboten niet op Surinaamse wateren zullen mogen opereren, er zal controle uitgevoerd worden door de Kustwacht in samenwerking met de politie en het Nationaal Leger. Volgens de minister, kopiëren eigenaren van boten nummers, waardoor meerdere boten met dezelfde nummers bezig zijn vis te vangen in de Surinaamse wateren. Daarnaast vroegen parlementariërs ook naar de duur van de visvergunningen. De minister gaf aan dat alle visvergunningen over een periode van één jaar worden verstrekt. Ook haalde hij aan dat er in het jaar 2017 geen SK- en BV-visvergunningen meer zijn verstrekt, dat wil echter niet zeggen dat alle vissersboten illegaal opereren op Surinaamse wateren. Algoe zei dat er toestemming is verleend aan enkele vissersboten om te opereren op de Surinaamse wateren.

Het ministerie wacht nu op het rapport van de Centrale ’s Lands Accountantsdienst (Clad), die bezig is een grondig onderzoek te verrichten bij het onderdirectoraat Visserrij. Uit een brief die de minister heeft ontvangen van de visserscoöperatie uit Guyana, bleek dat er in het jaar 2000 ongeveer 50 vergunningen waren getekend, echter is het aantal gegroeid naar 84. Algoe benadrukte dat het ministerie niets hierover wist. Gedurende het Clad-onderzoek is op de afdeling in Nickerie al het LVV-personeel buiten functie gesteld, dit omdat volgens de minister is gebleken dat het personeel van die afdeling vissers lieten betalen voor aanvragen, om zodoende een andere weg te bewandelen om de vergunningen te kunnen verstrekken.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles