Temperatuur zal blijven stijgen

De temperatuur van ons land heeft de afgelopen veertig jaar (1971-2016) een stijgende trend vertoond en zal nog meer stijgen vanwege de klimaatsverandering. Dit zei Sukarni Sallons-Mitro, hoofd van de Meteorologische Dienst Suriname (MDS), tijdens haar presentatie over trends in weer en klimaat voor deze eeuw in temperatuur en neerslag. De presentatie werd verzorgd tijdens het ‘Climate Change Adaptation Knowledge Sharing Event’ dat door het United Nations Programme Suriname (UNDP) georganiseerd wordt. Sallons-Mitro gaf aan dat de gemiddelde stijging per jaar 1.1 graden Celsius is. Voor wat betreft de neerslag, die is variabel en er is geen merkbare verandering. Maar er is niet alleen in Suriname sprake van een temperatuurstijging, wereldwijd kampen landen hiermee. In de periode december 2017 tot februari 2018 zal de neerslag iets meer zijn dan normaal en van maart tot mei verwacht de MDS dat de neerslag hoger zal zijn dan normaal. Dit betekent dat de laag gelegen gebieden onder water zullen lopen. Voor wat betreft de temperatuur, zal die in de periode december 2017 tot februari 2018 normaal zijn, maar vanaf maart tot mei verwacht de MDS een hogere temperatuur.

Sallons-Mitro zei dat het juist gezien de klimaatsverandering, van essentieel belang is om data te verzamelen en te monitoren. Zonder deze gegevens kan de MDS geen verandering waarnemen. Alle data wordt verwerkt en is op de website te lezen, wat heel handig is voor sectoren die klimaatgevoelig zijn, zoals landbouw, water, gezondheidzorg en energie. Voor de gemeenschappen in het binnenland worden er mogelijkheden bedacht om ook hen te voorzien van informatie betreffende het klimaat.

Alexis Armstrong, vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname, gaf in zijn toespraak aan dat klimaatsverandering geen verrassing meer is. Belangrijk is dat er in een vroeg stadium maatregelen genomen worden, om klimaatsverandering zoveel mogelijk tegen te gaan en de nadelige effecten te beperken. Een schoon milieu is hiervoor van groot belang. Hij zegt dat er nog steeds mensen zijn die plastic en ander afval uit hun auto’s gooien met als gevolg dat het milieu vervuild wordt. Armstrong is van mening dat iedereen mee moet helpen om het milieu schoon te houden en hiervoor niet alleen op de overheid moet rekenen. Met een milieubewuste houding kan je ook anderen positief beïnvloeden. Armstrong sloot zijn toespraak af met als boodschap om samen voor een schoon en duurzaam milieu te zorgen.

Het doel van het event is om informatie te verschaffen over de projecten die worden uitgevoerd en de voorlopige resultaten daarvan; het uitwisselen van ervaringen hoe de partners van UNDP de nationale capaciteit trachten te vergroten op het gebied van adaptatie en de mogelijke negatieve invloeden van klimaatverandering en om het begrip over wat klimaatverandering inhoudt te vergroten. Het event was bedoeld voor participanten van de overheid, niet-gouvernementele organisaties, lokale boeren en het lokaal bestuur van verschillende districten en gemeenschappen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles