Hoefdraad wil SRD 350 miljoen binnenhalen voor dienstjaar 2018

Tijdens de begrotingsbehandeling gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, aangegeven dat de regering SRD 350 miljoen wil halen uit canonrechten op onroerend goed en overdrachtskosten.

Volgens Hoefdraad is de regering bezig met een strakke set aan maatregelen om zo inkomsten voor het land te genereren. Hoefdraad deelde mee dat de canonrechten op onroerend goed 80 miljoen moeten opbrengen, terwijl de overdrachtskosten meer dan SRD 80 miljoen opbrengen. Daarnaast wil de regering het aantal subsidies afbouwen en een aantal gebouwen verkopen. Hiervoor verwacht de overheid een opbrengst van SRD 190 miljoen, hiervan zal SRD 100 miljoen dienen als buffer voor lopende uitgaven van de overheid, terwijl de resterende SRD 90 miljoen gebruikt zal worden om de prioriteiten van de diverse ministeries te financieren.

Terwijl NDP-fractieleider André Misiekaba zegt dat de coalitie voorzichtig optimistisch is, heeft de mededeling van de minister voor felle kritiek gezorgd in het parlement. Vooral de VHP-fractie liet haar ontevredenheid blijken. Volgens Patricia Etnel (NPS) moet de regering nu strenger begeleid en gecontroleerd worden. VHP-fractieleider Chan Santokhi wil weten in hoeverre het waar is dat Suriname deze maand nog US-dollar 75 miljoen wil lenen bij het Oppenheimer Fonds en waarom de regering niets hierover heeft gezegd. Voorts vroeg hij als de regering in staat zal zijn deze lening terug te betalen.

Volgens vicepresident Ashwin Adhin, kan de lening terugbetaald worden uit de extra middelen die de regering bijeen denkt te brengen. Hij vindt de lening nodig om dringende zaken op de begroting te financieren. Misiekaba gaf aan dat de NDP-fractie uitziet naar de gedetailleerde nota van wijziging en zei dat die door de minister moet worden uitgelegd aan het parlement.

Hoefdraad deelde het parlement mee dat hij in april een suppletoire begroting wil indienen om zo een behoorlijke correctie in de begroting te brengen en beloofde uitgebreid in te gaan op vragen over de economische situatie in het land als hij aan de beurt is.

door Priscilla Kia

 

More
articles