VSB steunt KPS bij aanpak tabakssmokkel

Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft vandaag een aantal laptops en printers ontvangen om de problematiek rondom de smokkelwaren structureel aan te pakken. Dit is de eerste stap die is gezet nadat het Memorandum of Understanding (MoU) een week geleden is getekend door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en het KPS. De overhandiging vond plaats in het Courtyard by Marriott. Volgens VSB-voorzitter Steven Mac Andrew, is deze stap genomen vanwege de ernstige bezorgdheid van het bedrijfsleven over de criminaliteit. “We merken elke dag dat er sprake is van een zekere mate van verruwing van de criminaliteit”, aldus Mac Andrew. De overeenkomst heeft betrekking op een specifiek gebied, namelijk de illegale handel in bepaalde goederen, maar de VSB is ook bereid om het korps in een later stadium te assisteren bij andere zaken. De Britse tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT), ondersteunt dit proces en is al achttien maanden in Suriname. “De BAT is hier om de MoU verder te kritiseren. Het is goed om te tekenen, maar ook om te gaan naar het punt, waarbij de politie daadwerkelijk geassisteerd wordt met de eerste activiteit, namelijk de overhandiging van een aantal laptops en printers. Wij hopen hiermee het werk van de politie op het gebied van criminaliteitsbestrijding te helpen bevorderen.” De VSB en haar leden rekenen op een zeer vruchtbare samenwerking met het KPS.

Inspecteur D. Stolk die namens de waarnemend Korpschef, commissaris Antonio Chin, het woord voerde, is verrast over de snelle handelingen vanuit de BAT en VSB nadat de MoU getekend werd. Hij is ervan overtuigd dat het korps nog veel meer ondersteuning zal krijgen van deze organisaties. Het materiaal zal zeker een grote bijdrage leveren aan de afdeling Fraude. “Het is handig om een laptop mee te nemen en de informatie gelijk te verwerken”, zei Chin.

Christopher Brown, vertegenwoordiger van de BAT, gaf aan dat er op heel wat zaken gelet moet worden. Zo is het verplicht dat er op elk pakje sigaretten opvallende plaatjes staan die risico laten zien van het gebruik van tabak. Het uitreiken van materiaal aan het korps zal volgens Brown heel wat werk vergemakkelijken. Het BAT-team heeft de afgelopen achttien maanden enkele plaatsen bezocht waar strenge controles worden uitgevoerd, namelijk Moengo en Albina, en spreekt van de positieve resultaten die geboekt zijn door het korps.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles