Tjon En Fa naar WK baanwielrennen

De Surinaamse baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa heeft op het onderdeel 200m Men Elite Sprint de 8e plaats behaald op de UCI Track Cycling World Cup IV, die van 8-10 december jongstleden werd verreden in de Chileense hoofsttad Santiago.

Tjon En Fa kwalificeerde als nummer negen met een tijd van 9.800 seconden. De snelste kwalificatietijd was voor de  uiteindelijke semi-kampioen van de 200m sprint, de Rus Denis Dmitriev met een tijd van 9.567 seconden. Kampioen werd de Litouwer Lendel Vasilijus. De twaalf best gekwalificeerde renners werden vrijgesteld van het rijden van de zestiende finale en kregen meteen een startplaats  in de achtste finale.

In de achtste finale versloeg Tjon En Fa de Tsjech Martin Cechman die eerder als nummer acht was gekwalificeerd. In de kwartfinale kwam Tjon En Fa uit tegen Denis Dmitriev in een best-of-three serie. Dmitriev won de eerste en de tweede rit met tijdverschillen van respectievelijk 0.3 en 0.2 seconden, ongeveer een ‘half fietswiel’.

Op de World Cup III die van 1-3 december in Canada werd gehouden bezorgde Tjon en Fa Suriname eveneens een achtste plaats.  Deze meest recente prestaties van Tjon En Fa zullen goed zijn voor een stijging op de UCI wereldranglijst waar hij thans op de 17e plaats staat op een totaal van 672 ge-klasseerde renners.

De prestaties van Tjon En Fa bezorgen Suriname een startplaats op de wereldkampioenschappen baanwielrennen welke van 28 februari tot en met 2 maart 2018 in Apeldoorn – Nederland worden gehouden.

Voordat Tjon En Fa in januari een aanvang maakt met een intensief trainingsprogramma naar de Wereldkampioenschappen toe, zal hij zijn trainingsbasis in Miami, VS, verlaten om de kerstdagen en de jaarwisseling door te brengen met zijn familie in Suriname.