MASSA’S COCAINE UIT SURINAME

Onder deze kop plaatste De Telegraaf in een harer edities deze week dat er begin deze week in de Rotterdamse haven 184 kilo cocaïne uit Suriname is onderschept. In het artikel een hele reeks van informatie over de vele onderscheppingen van drugs die vanuit Suriname zijn verscheept naar verschillende landen in Europa en die op het westelijk halfrond. De kop in de Telegraaf spreekt voor zich en laat zien hoe ernstig deze ontwikkeling is en hoe groot de hoeveelheden zijn aan cocaïne die thans vanuit Suriname vertrekken. We beseffen tot op heden niet hoe groot de schade uiteindelijk voor ons land kan zijn als we op dezelfde voet en onbestraft doorgaan. Het gaat niet slechts om het bestrijden van de handelaren en ze neutraliseren, maar het gaat ook om het imago van dit land dat zo zwaar wordt geschaad. Suriname krijgt internationaal een steeds slechtere naam en we worden nu reeds neergezet als drugshol en rovershol in het buitenland. Inherent aan de drugshandel zijn de witwaspraktijken, want het zwarte geld moet op de een of andere manier toch weer in roulatie gebracht worden. Je kan namelijk niet overal met cash geld gaan leuren. Je moet in staat zijn via banken geld over te maken als land en dat kan alleen als je niet verdacht bent. Vinden we het overigens een wonder dat de Royal Bank of Canada enige tijd verdwenen is uit dit land en dat ook de RBTT het op een gegeven moment het veiliger vond te vertrekken en over te dragen aan Republic Bank. Royal Bank of Canada paste er namelijk voor uiteindelijk in één adem genoemd te worden met witwaspraktijken die op dit halfrond op aanzienlijke schaal plaatsvinden. Als we zo doorgaan met het illegaal verschepen van hoofdzakelijk cocaïne en men steeds grotere vangsten in het buitenland en hier doet, is het overtuigende bewijs geleverd dat Suriname een nummer één cocaïne exporterend land is geworden en dan maakt het geen zier meer uit of je nu transito bent of niet. Criminelen brengen met hun grensoverschrijdende misdadige activiteiten dit land in groot gevaar. We lopen namelijk de kans, dat steeds meer gerenommeerde bankinstellingen hun neus gaan ophalen voor onze valutabanken en geen Letter of Credit’s meer van ons zullen willen accepteren. Onze bankovermakingen kunnen in groot gevaar komen door deze drugsactiviteiten van een stel criminelen. Hierdoor kan onze economie nog grotere schade oplopen en de productie van bonafide ondernemingen in gevaar komen. De regering heeft dan ook de taak de drugscrminaliteit nog zwaarder aan te pakken, want als wat er nog aan productie bestaat de vernieling in wordt gebracht, gaat deze regering zonder meer mee.