BAAS OF LEIDER

Terwijl onze gezondheidszorg met grote financiële problemen te kampen heeft en deze zorg voor het volk niet langer gegarandeerd is, gaat president Bouterse weer op reis en wel naar Cuba, terwijl ze zeggen: ‘Moni no de’. Maar Bouterse maakt zich nauwelijks druk om onze gezondheidszorg, want hij kan zijn medische check up toch op Cuba doen. Al maanden verschijnen berichten in de media over de problemen in de gezondheidszorg en ook de ziekenhuizen verkeren thans in de gevarenzone. Er heerst al geruime tijd groot geldgebrek bij de ziekenhuizen, omdat die niet op tijd door lanti worden betaald. Deze ontwikkelingen zetten je wel aan het denken: hoe slaagde de regering Venetiaan erin de economie stabiel te houden? De huidige regering maakte er de afgelopen 7 jaar een zooitje van. Het antwoord is simpel, de regering bestond toen uit voornamelijk lui, die ervoor zorgden dat het land tot ontwikkeling werd gebracht. De regering Venetiaan bestond overigens grotendeels uit deskundigen. Een van deze deskundigen was Henk Abrahams, hij speelde een belangrijke rol bij het beheer van Surinames schuldpositie. Abrahams was administrateur-generaal bij het Bureau voor de Staatsschuld en zorgde er vooral voor dat de schulden die waren gemaakt door de regering Wijdenbosch, succesvol werden afgewikkeld. De regering Venetiaan werd kundig ondersteund door André Telting bij de Centrale Bank, hij had de monetaire touwtjes in handen, zodat de monetaire reserve van ons land onaangetast bleef. Als president van de Centrale Bank van Suriname, maakte Telting zich waar als vakkundig financieel leider. Niet zomaar zei Telting in mei 2010: “De monetaire reserves zijn onder de NDP volledig verloren.”
Telting sprak namelijk uit ervaring, want in 1996 was hij net als in 2010 opgestapt toen de NDP aan de macht kwam. Venetiaan kunnen we een echte leider noemen, de andere noemt zichzelf baas. Er is duidelijk een verschil tussen een baas en een leider. Een baas is iemand die bevelen geeft, terwijl een leider iemand is die je stimuleert, waardoor je tot meer in staat bent. De definitie van een leider is: ‘Een leider haalt het beste uit ieder persoon in een team. Hij zet mensen aan om het beste uit zichzelf te halen’. Wanneer men zo’n situatie kan identificeren (en dat was bij Venetiaan het geval), dan weet je dat er een echte leider aanwezig is