Kilo’s cocaïne uit Suriname naar Europa

Gedurende het hele jaar door, zijn grote partijen cocaïne uit Suriname in de Rotterdamse haven onderschept. Niet alleen Nederland, maar ook andere Europese landen, zien een hausse aan cocaïne afkomstig uit Suriname. Het Openbaar Ministerie Rotterdam heeft donderdag bekendgemaakt het deze week in een container uit Suriname, 184 kilo coke is ontdekt op de haven. Dit wordt gemeld in de Nederlandse krant ‘De Telegraaf’. Voor de smokkel is een 77-jarige man opgepakt.

In januari heeft Nederland een vangst gedaan van 473 kilo, terwijl in augustus 800 kilo, verdeeld over verschillende containers, was ontdekt. In midden september werd bij een partij van 363 kilo een havenmedewerker met een Surinaamse achtergrond opgepakt. De waarde van al deze grote vangsten bedraagt ongeveer 100 miljoen euro.

Ongeveer een kwart tot een derde deel van de 5000 smokkelaars die dit jaar op Franse luchthavens zijn opgepakt, komt uit Suriname. De smokkelaars vliegen vooral vanuit Cayenne in Frans-Guyana naar Frankrijk. Terwijl Guadeloupe vorige maand 750 kilo op een containerschip naar Antwerpen ontdekte, boekte Spanje in oktober een record met de vangst van 4000 kilo cocaïne uit Suriname.

Eerder dit jaar heeft de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) de noodklok geluid over de exploderende cocaïne-export vanuit Zuid-Amerika en via Suriname. Volgens de krant wordt de toename toegeschreven aan de groeiende productie van cocabladeren in Zuid-Amerika. Zo is in Columbia bijvoorbeeld de productie tussen 2013 en 2016 gegroeid met 136 procent. In 2016 werd in Nederland een recordhoeveelheid van 13.000 kilo coke ontdekt, terwijl in Antwerpen zelfs 30 ton onderschept werd.

In Suriname is het aantal cocaïne verslaafden enorm gestegen. Carlo Lansdorf, directeur van afkickcentrum De Stem en ex-politieman, zei onlangs in het Surinaamse online magazine Waterkant, dat dit komt omdat “Suriname zich laat gebruiken als doorvoerhaven voor drugstransporten”. De oppositie heeft vele malen felle kritiek geleverd op president Desiré Bouterse, die volgens hen weinig doet om de drugssmokkel te bestrijden.

More
articles