Goudaanvragen grootste focuspunt van Deviezencommissie

Bij deviezen wordt gelijk gedacht aan valuta, goud en andere edelmetalen, effecten en vorderingen, maar volgens Jenny Johns-Christopher, voorzitter van de Deviezencommissie, zijn de goudaanvragen waarover de commissie zich buigt, ook van groot belang. Dit zei Johns-Christopher gisteren bij het 70-jarig bestaan van dit orgaan in Courtyard by Marriott. Belangrijk was dat er een transparante aanvraagprocedure moest komen en die is inmiddels ontwikkeld, dit is reeds bekend in de goudsector. De voornaamste taak van de Deviezencommissie is om er zorg voor te dragen dat het deviezenverkeer volgens de regelgeving verloopt en ervoor te waken dat de deviezen van Suriname volgens de juiste richtlijnen worden verhandeld. De voorzitter noemde verder de huidige situatie waarin de Deviezencommissie verkeert en hoe de toekomst eruit moet gaan zien. Voor wat betreft de communicatie met de twee relevante monetaire autoriteiten de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie Financiën, die ervaart zij als een succes.

De voorzitter zegt met trots dat met een beperkt aantal medewerkers, waaronder zij zelf, H. Adriaansz, F. Hausil en R. Smit, het werk gedaan moest worden. De voorzitter ziet verder een mooie toekomst voor zich. Echter gaat deze toekomst gepaard met heel wat uitdagingen die het orgaan wil bewerkstelligen in het komend jaar, zoals het vernieuwen van de deviezenwet. Er wordt nog gewerkt volgens de oude wet van 1947 die door de jaren heen is aangepast, maar die is thans aan vernieuwing toe. Ook moeten er mensen aangetrokken worden voor het versterken van het team. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hoopt dat dit orgaan de komende jaren toch wel in staat is om jonge, sterke juristen en economen aan te trekken die de belangrijke taken van de commissie kunnen helpen uitvoeren. Dit zal niet alleen ten goede komen aan de CBvS en Financiën, maar ook aan het bedrijfsleven, zodat allen weten wat er in onze economie omgaat op het gebied van het deviezenverkeer. Er moet thans gewerkt worden aan een adequate dataverzameling en data-analyse. De monetaire autoriteiten waarmee zij samenwerken, moeten kunnen worden voorzien van informatie over het kapitaalverkeer, dat kan nu niet vanwege het beperkt aantal medewerkers. De uitgifte van beschikkingen en vergunningen zal beter gereguleerd worden. Dit zal in 2020 optimaal worden aangepakt.

Hoefdraad ging verder in op zaken aangaande het versterken en beschermen van de economie. Volgens de financiënminister wordt gewerkt aan de valutamaatregelen zodat er meer transparantie komt in het beleid. Thans zal ook het deviezenverkeer met het buitenland versterkt worden. Het publiek hoeft zich ook geen zorgen te maken over zijn valutagelden op de banken, de banken staan garant.

door Kimberley Fräser

 

More
articles