Basketballers Suriname verslaan gastland Bolivia,

,maar uitgeschakeld op Consude Games

Goud voor atletiek en finaleplek

De basketbalselectie van Suriname is de Consude Games 2017 heel goed gestart. Met een 61-58 winst op gastland Bolivia leek het alsof de stap naar de finales was ingezet, maar Suriname verloor de resterende wedstrijden op dit onderdeel en werd zo uitgeschakeld. De zaalvoetbal en volleybalteams van ons land deden het veel minder. Tegen Argentinië moest de zaalvoetbalselectie met 0-8 het hoofd buigen, waarna vervolgens met 0-7 werd verloren van Brazilië. Het slotduel in de Olympische sporthal Polideportivo Olímpico verloren onze zaalvoetballers eveneens. Het werd maar liefst 0-9.  Ook de volleyballers moesten hun meerdere erkennen op het sterke deelnemersveld en verloren alle drie wedstrijden op rij in straight sets (0-3). Hiermee was het voor Suriname gedaan op het onderdeel volleybal, basketbal en zaalvoetbal.

 

Goud en finaleplaats atleten

 

Onze atleten deden het veel beter. Akida Grootfaam liet zich kennen en haalde met een worp van 12.24m op het onderdeel kogelstoten de eerste gouden plak binnen voor Suriname. Het schaakteam dat ook goed begon met een winstpartij, verloor in Salón Quewiña van Casa Campestre de tweede ontmoeting van Ecuador met 0.5-3.5. Imaan Kalidjo wist met een remisepartij tegen Juan Pages het halve punthe voor ons land binnen te halen. Dezelfde sporter hield woensdag de eer hoog voor Suriname in de verliespartij tegen Brazilië (0.5-3.5). Kalidjo hield dit keer Alberto Bonvini op remise.

De jongens estafetteploeg van Suriname plaatste zich donderdag voor de finale op de 4x50m, dankzij een tijd van 01:45,03. Brazilië finishte opmerkelijk genoeg met dezelfde tijd op dit onderdeel, waardoor beide landen in deze serie de derde plek moesten delen. Het Surinaams jongensteam ging als vierde overall door naar de finale. Helaas haalde de Surinaamse meisjes estafetteploeg de finales van de 4x50m niet, omdat de tijd van 2:06,64 slechts goed was voor de vijfde plaats in de serie en overall de negende en laatste plaats.

Bij zwemmen moesten Shaznay Balai (1:06,27) en Nyanne Lemmer (1:09,75) ook het sterke deelnemersveld onderkennen. Balai eindigde op de 100m vrije slag als vijftiende, terwijl Lemmer genoegen moest nemen met de achttiende tevens laatste plaats met een tijd van 01:09,75. Leandro Berenstein eindigde op dit onderdeel met zijn tijd van 01:04,23 op de vijftiende en voorlaatste plaats.

Ook op de 200m persoonlijke wisselslag hadden Balai (02:51,13) en Cheverny Karwofodi (02:53,05) geen succes. Zij eindigden als respectievelijk achttiende en negentiende. Bij de jongens sloot Ferranto Stuger dit onderdeel af als achttiende met een tijd van 02:39,82, terwijl onze landgenoot Prayen Naipal gediskwalificeerd werd. Caithlin Moeslan (34,14) en Cheverny Karwafodi (35,18) sloten het onderdeel 50m vlinderslag, waarin 20 zwemsters participeerden, respectievelijk af op de achttiende en negentiende plaats. Bij de jongens doken onze landgenoten Heyns en Berenstein beide ver onder de 30 seconden, echter waren de tijden van Heyns (28,12) en Berenstein (28,40) slechts goed voor respectievelijk de achtste en elfde plek.

(DRP)