Peneux loopt boos weg van imeao-studenten en -docenten

Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), is vandaag zeer geïrriteerd weggelopen tijdens het indienen van een petitie door imeao-studenten en docenten bij De Nationale Assemblee (DNA). De docenten werden bijgestaan door de Bond van Leraren (BvL) onder leiding van Wilgo Valies. De studenten en docenten hadden zich in eerste instantie verzameld op het terrein van het ministerie, maar zij kregen te horen dat de minister bij het parlement was. De brief werd achtergelaten op het ministerie. Echter besloten de studenten en de docenten om naar het parlement te gaan om ook een kopie van de brief aan DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons te geven. Na ruim drie kwartier werden de studenten en docenten ontvangen door DNA-voorzitter in het bijzijn van DNA-leden Mahinder Jogi, Edward Belfort, Carl Breeveld, Dew Sharman, Diana Pokie en Marinus Bee. In eerste instantie liep de minister weer naar binnen. Later, op aandringen van studentenvertegenwoordiger Ruthlyn Ritfeld, vroeg Geerlings-Simons aan de minister als hij aanwezig wilde zijn. Peneux kwam erbij toen de petitie werd voorgelezen.

Valies vroeg daarna aan Geerlings-Simons, het parlement en de regering te vragen te interveniëren in het geschil tussen de bond, de studenten en het ministerie, aangezien de minister niet bereid is dit te doen.

Valies benadrukte dat Peneux niet kan gaan onderhandelen met de directeuren van het imeao, omdat die de docenten niet vertegenwoordigen. Hij zei dat de bond de wettelijke vertegenwoordiger is van de docenten. Indien de BvL en de studenten tot uiterlijk maandag niets horen van de regering, zal de hele BvL in beweging komen en zullen de studenten zich ook hierover buigen.

Studentenvertegenwoordiger Ritfeld vroeg aan de minister of hij bereid is om de vertegenwoordigers van de studentenbesturen te ontvangen om de problemen van het imeao te bespreken. De minister gaf aan dat hij eerst alle punten op papier wil zien en daarna zal overwegen of hij de studenten zal ontvangen. Hierna liep hij gelijk weg, terwijl de student nog niet uitgesproken was. Dit viel niet in goede aarde bij zowel de studenten als de docenten. “Weg met Peneux!”, werd er uit geschreeuwd naar de minister toen hij wegliep.  In de brief van de BvL staan de verschillende problemen waarmee de leerkrachten te kampen hebben door de maatregelen die zijn getroffen door het ministerie, waaronder het eenzijdig vaststellen van fictieve uren, clustering van diverse vakonderdelen en vakdisciplines en afschaffing van het stagebureau. Geerlings-Simons vroeg de studenten om hun problemen ook op papier te zetten, die zullen zij morgen inleveren bij DNA.

De studenten betalen SRD 350 aan inschrijfgeld, maar moeten desondanks hun boeken zelf kopiëren. Ook willen zij dat de stage doorgaat en dat de kwaliteit van het imeao gegarandeerd blijft. De studenten kunnen zich niet terugvinden in het besluit dat de repetities voortaan niet uniform zullen worden gegeven, maar klassikaal. Dit zal volgens zowel de studenten als de docenten tot gevolg hebben dat de kwaliteit van het imeao zal dalen, omdat elke school dan haar eigen repetitie zal opstellen. Dit zal volgens Valies rechtstreeks impact hebben het bedrijfsleven, omdat zij dan niet gegarandeerd is van goed opgeleid kader.

Geerlings-Simons vroeg de BvL en de studenten om voortaan eerst vooraf te melden als er een petitie wordt ingediend, omdat het parlement voldoende werk heeft. Valies zei met een glimlach dat er slechts gevochten wordt in het parlement.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles