Burleson puntje verwijderd van sneldamtitel

Internationaal Meester (MI) Guno Burleson is slechts 1 punt verwijderd van de Sneldamtitel 2017. Burleson won eerder dit jaar de tweede en derde etappe van het vier etappes tellende Snel-damtoernooi van de Surinaamse Dambond (SDB) en gaat toernooien nu aan kop met 12 punten. Op afstand volgt Federatiemeester (MF) tevens candidate Internationaal Meester (cMI), Rinaldo Kemnaad, die eerste etappe op zijn naam wist te schrijven. Kemnaad heeft 6 punten, zes minder dan Burleson en is de enige van de ti-telconcurrenten, die bij winst in de vierde etappe een bedreiging kan vormen voor Burleson.  De koploper hoeft slechts binnen de top-5 te eindigen van deze laatste fase om tot Sneldamkampioen 2017 gekroond te worden. De nummer 1-5 krijgen bij elke etappe respectievelijk 6, 4, 3 2 om 1 punt toegekend, wat betekent dat Burleson ook al zou hij op zondag 10 december aanstaande bij de vierde etappe als vijfde eindigen, een puntentotaal zal hebben van (12+1=) 13 punten. Hij kan dan niet meer worden ingehaald.

Anders is het wanneer Burleson buiten de top 5 eindigt en Kemnaad winnaar wordt van de vierde etappe. Dit zal zowel de laatstgenoemde als Burleson op gelijk aantal punten (12) doen eindigen, wat barragepartijen met zich mee zal brengen om uiteindelijk de kampioen aan te wijzen.

Het kan dan nog spannender worden.

De overall standenlijst is als volgt:

1.Burleson                     12 punten

2.Kemnaad                        6 punten

3.Jerry Sadiek                   5 punten

4.Arief Salarbaks              5 punten

5.John Sadiek                    4 punten

6.John Schmeltz               4 punten

7.A.Afonsoewa                4 punten

8.Felix Spier                       3 punten

9.Niaaz Salarbaks            3 punten

10.Arwien Bhagwandas 2 punten

Geen van de andere dammers in de top 5 maakt kans de overall titel van 2017 te winnen al zouden zij winnaar worden van de laatste etappe. De nummer 3 en 4, respectievelijk Jerry Sadiek en Arief Salarbaks, hebben beide 5 punten en kunnen bij winst eindigen op maximaal 11 punten. Nummer 5, MI John Sadiek, kan bij winst in het laatste sneldam toernooi maximaal eindigen met 10 punten, wat ook veel minder zal zijn dan het huidige aantal van Burleson en Kemnaad.

Het is vrijwel zeker dat zowel Burleson als Kemnaad veel tegengas zal krijgen aanstaande zondag in het Jabar Imamdi Sportcomplex (meer bekend als Randjiet-boys Sportcomplex). Het toernooi zal om 10.30 uur aanvangen en er wordt gespeeld volgens het Zwitserssysteem, waarbij steeds de winnaars van een partij elkaar ontmoeten afgeleid van het cumulatieve aantal punten en gewonnen partijen. De inschrijving start om 09.00 uur en de SDB heeft de leeftijdsgrens voor deelnemers gesteld op 14 jaar en ouder. (DRP)