Styx viert elfde titel

Styx/The Kuldipsingh Group is gisteravond voor de elfde maal zaal-voetbalkampioen van Suriname geworden, waarvan de vierde keer op rij. De meervoudige landskampioen rekende net als in 2015 en 2016 ook deze keer af met ZV Mengao. Nadat donderdag game 1 met 8-7 was gewonnen, gaf Styx de tegenstander gisteravond in het tweede duel uit de best-of-three finaleserie geen ruimte om dichterbij te komen.

Waar het in het eerste duel ruim twaalf minuten duurde voordat het scorebord in beweging kwam, was dit gisteren als na acht minuten spelen het geval. Beide ploegen speelden aftastend en leken geen onnodige risico’s te willen nemen.

Het was de Braziliaan Lucas die de ban brak door een penalty voor Styx te verzilveren, dit na een overtreding van Mengao-doelman Claidel Kohinor op de andere Braziliaan Brito de Oliveira. Nadat Davi da Silva met rood van het veld moest en Styx gedurende twee minuten met een numerieke minderheid op het veld stond, wist Mengao toch geen munt hieruit te slaan. Hoewel later ook Styx het maximale aantal toegestane overtredingen bereikte, was het toch deze ploeg die vervolgens twee keer achter de 10m-stip mocht.

Echter stopte Kohinor zowel de poging van Lucas Cirilo Da Costa als diens landgenoot Isaac. Enkele seconden voor het rustsignaal ramde Kohinor op zijn beurt uit een strafschop de deklat boven collega-doelman Verbian Walker. Zijn teamgenoot Jurmen Vallei, die zijn ploeg meerdere malen in problemen bracht, mocht twee minuten na de spelhervatting twee minuten aan de kant vanwege een gele kaart. Het ondertal van Mengao had geen antwoord op de aanval die meteen na het “vertrek” van Vallei volgde. Isaac maakte er 2-0 van. Met nog minder dan zestien minuten te spelen deed Vahid Vanisie nog meer zout op de wonde van de tegenstander. Hij tekende uit een assist van Leandro Da Silva aan voor de 3-0, terwijl teamgenoot Orvil Stok de 4-0 voor zijn rekening nam. De wedstrijd leek gespeeld, maar nam een verrassende wending. Met nog 13.40 minuten op de wedstrijdklok maakte Marcelo er 1-4 van na een verkeerde pass van Vitorino Pinas onderschept te hebben. Vier minuten later verschalkte Gregory Rigters (+) doelman Walker en na twee minuten was het via Rigters opnieuw raak: 3-4. Net zo snel als Mengao de achterstand had ingelopen, net zo snel herstelde Styx zich. Lucas scoorde na balovername met een verre lob: 5-3. Hierna was hij er als de kippen bij toen Kohinor een doelpoging stopte, maar de 6-3 uit de rebound door Lucas niet kon voorkomen. Styx zag aan de andere kant een poging van Kohinor tegen de paal stuiten, terwijl Lucas en Brito daarna vanaf de 10m faalden. Uiteindelijk bepaalde Brito de eindscore op 7-3.

Winnende coach Maikel Peel zei dat Styx gebrand was om te winnen. “Je moet voetballen om van Styx te winnen”, aldus de oefenmeester. Vinisie schreef de comeback van Mengao toe aan laksheid. Volgens hem is de pressie die de ploeg heeft gezet op de tegenstander de sleutel tot het succes ge-weest. Mengao-coach Paiva merkte op dat niets wilde lukken bij zijn ploeg. “We hebben alles geprobeerd, we schoten tegen de deklat en de paal, maar het wilde niet lukken”, aldus de Braziliaanse coach, die niet geheel tevreden is met het derde opeenvolgende semi-kampioenschap.

Zowel Styx als Mengao verkeren echter in mineurstemming aangezien Rigters enkele uren na de wedstrijd het leven liet bij een verkeersongeval (zie bericht op de voorpagina).

De overige uitslagen van de avond zijn als volgt: Promotie/degradatie: Giant-SCSV Barka 1-1 en ZV Bom-bel-ZV Chape 5-1. Jermaine Ford van ZV Bombel scoorde 2 doelpunten. Derde klasse: Ultimate 17-Futsal Club Gioan 7-5. Diego Held van Futsal Club Gioan en Johan Aroeman van Ultimate 17 elk 3 doelpunten. Ultimate 17 leidt de serie met 1-0. Tweede klasse: Styx/MN Car Center-FCB2 11-10 na penalty’s. Giorgio Bhoi van FCB 2 en Ivanildo Rozenblad van Styx/ MN Car Center elk 3 doelpunten. Styx/MN Car Center leidt de serie met 1-0. Eerste klasse: All Stars-FCB 3-2 na verlenging. Anthony Burnet van All Stars scoorde twee keer. All Stars is kampioen.