Verdachte decembermoorden Rozendaal overleden

Ruben Rozendaal

Ruben Rozendaal, verdachte in het 8Decemberstrafproces, is gisteren overleden. Zijn ontzielde lichaam is gisteravond aangetroffen in zijn woning aan de Maikoestraat. Het vermoeden bestaat dat hij zelfmoord heeft gepleegd door zijn linker pols met een scheermes door te snijden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 30 oktober 10 jaar celstraf geëist tegen hem. De strafeis kwam als een schok over bij Rozendaal, omdat hij vrijspraak had geëist. “Ik ga dit niet kunnen dragen. Het doet pijn en misschien moet ik mezelf opofferen opdat de samenleving ziet dat Rozendaal geen planning heeft gemaakt en niet aanwezig was bij de moorden”, waren zijn woorden. Rozendaal gaf aan dat hij niet met dit vonnis zal kunnen leven en zei dat niemand hem dat kwalijk moet nemen. “Het zal mijn wil zijn”, aldus Rozendaal. Indien er inderdaad sprake is van zelfmoord, dan heeft hij de daad bij het woord gevoegd.

In mei 2010 heeft de verdachte onder ede verklaard, dat de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse niet aanwezig was in Fort Zeelandia op 8 december 1982. Echter kwam Rozendaal in maart 2012 terug op zijn verklaring en legde hij nogmaals onder ede af dat Bouterse wel aanwezig was in het fort en dat hij Surindre Rambocus en Daal persoonlijk heeft doodgeschoten. Volgens Rozendaal wist hij niet dat de vijftien critici door het militair bewind vermoord zouden worden. Hij heeft samen met anderen André Kamper-veen en Fred Derby opgehaald en afgeleverd bij het fort. Daarna kreeg hij de opdracht om de gebouwen van de Moederbond en Radika in brand te steken, samen met Roy Esajas en Dijksteel.

Rozendaal die dialysepatiënt was, zei in 2012 bij de Krijgsraad dat hij geen moordenaar is en dat hij niet wil dat zijn nazaten hieronder gebukt gaan. Het enige wat Rozendaal wilde, is dat de waarheid wordt verteld. Hij verklaarde dat hij die bewuste dag rond half zes terugkwam naar het fort op zoek naar Paul Bhagwandas. Hij werd naar boven verwezen en trof diverse lijken aan. Volgens Rozendaal was hij een vertrouweling van Bouterse geweest en hebben zij vaak over de decembermoorden gesproken. “Bouterse kan vergeleken worden met de Godfather”, aldus Rozendaal bij de Krijgsraad in 2012. Ook verklaarde hij dat hij wapens importeerde en dat deze door Bouterse werden geruild met de Farc voor drugs. Hij bleef erbij dat Bouterse een crimineel is en dat hij had voorgelogen dat de vijftien critici zijn opgehaald om een coup te plegen. “Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf bleek dit niet waar te zijn”, aldus Rozendaal. Volgens hem was Bouterse van 7 december tot 8 december ’s middags in het fort. Zelf heeft Rozendaal de lijken om half zes in de ochtend van 8 december gezien.

door Johannes Damodar Patak