SOEMA EY DOK?

“I abi sma di e tak dat unu e vermors moni. Dan den kari sma fu go protesteer. No wan sma go. Mek den 200 of 150 sma san ben de tap a Plein, mek’ den go dok. Mek’ den go rust. Eeuwig mi yere den moe, mek’ den tan moe” , dit zei Bouterse onder adhesie van zijn aanwezigen tijdens de viering van onze 42ste onafhankelijkheidsdag te Brokopondo. We weten wat er kan gebeuren als men niet tijdig “dokt”. Ruim 50.000 ambtenaren met hun gezinnen hebben thans broodvrees als ze kritiek leveren op het huidige beleid. Je moet wel stekeblind of onnozel zijn om niet te beseffen, dat het slecht gaat, of men praat de machthebbers naar de mond uit puur eigenbelang. En het gelach van de aanwezigen is gewoon een schande. Lachen omdat je baas rotzooi uitkraamt. Soema ey dok? Al tig jaren dokt deze man voor de rechter, dan yu wan tak dok tori? Toen Belfort hem in het parlement een stevig verbaal pakslaag gaf, kroop hij met zijn staart tussen zijn benen uit de zaal. Bouterse is een bermspreker en geen debater. Voor een debat één op één is hij gewoon ongeschikt. En deze man is de zogenaamde volkspresident van Suriname? Zij die als Bouterse reageren, hebben totaal geen respect voor hun medemens. Respect begint bij jezelf en als je dat hebt, zullen anderen ook respect voor je opbrengen. Maar dat heeft hij niet, dus zullen anderen ook geen respect voor hem hebben. Bouterse had het tijdens zijn toespraak over de gezamenlijke aanpak van problemen, maar hij accommodeert alleen NDP-loyalisten en Boutisten voor beleidsfuncties. Hierdoor is deskundigheid geen pre! Wie houdt wie voor de gek? Het oude versje van: ‘Potentie en we moeten het samen doen’. Het wordt tijd voor een ander verhaal. Geloven in potentie, wil zeggen dat de overheid productief bezig is en niet afhankelijk van leningen. Een land met zoveel grondstoffen, vruchtbare bodem, een mooie tropische natuur en nog geen half miljoen inwoners, dat al 42 jaar onafhankelijk is, en een buitenlandse schuld heeft die in de miljarden loopt, en een binnenlandse schuld in de miljoenen zonder significante monetaire reserve waarbij de wisselkoersen boven de SRD7, – liggen symboliseert zich als een ‘impotente’ natie. Dit gebeurt al 7 jaar lang! Hoe breng je een land tot ontwikkeling als je omringt bent door rovers, profiteurs en andere incapabele figuren. En nu het land totaal berooid is, kom je weer zand strooien in de ogen van Surinamers met je “gezamenlijke aanpak“. Zo deed Mugabe ook beloftes aan het volk, maar zijn vrienden en familie werden alleen maar rijker door gestolen staatsgelden. Zo wil deze regering ook zand in de ogen van het volk blijven strooien. We zijn allemaal juist armer geworden, kijk maar naar de benzineprijzen en de wisselkoersen om te beginnen. Het volk heeft niets aan sprookjes en leugens die het even zoet houdt. Wij geloven ook in de potentie van Suriname, maar zijn woedend dat een klein groepje profiteert en steelt over de ruggen van het volk. Wij kunnen niet gezamenlijk problemen aanpakken en wanneer het op het leegroven van de staatskas aankomt. Degenen die Bouterse moeten helpen, zijn die mensen die het land in deze financiële crisis hebben gebracht. Deze adviseurs hebben duidelijk getoond niet de capaciteit en kennis in huis te hebben om hun taken te kunnen uitvoeren. Suriname heeft een integere leider nodig. Het volk wil een eerlijke leider, een leider die corruptie niet tolereert of meedoet aan vriendjespolitiek, een leider die niet discrimineert en geen loze beloftes doet. Suriname wil een leider die geen misbruik maakt van zijn macht, een leider die luistert naar zijn volk, want zo een leider is pas een echte leider en alles behalve een narcistische dictator.