Directeur Hi-Jet:

‘Helikopter is van 40 meter hoogte neergestort in landingspositie

De directeur van Hi-Jet Helikopter Services, Jerrel van Embriqcs, heeft gisteren op een persconferentie aangegeven, dat de vermiste helikopter en de bemanningsleden Donovan van Embricqs (piloot) en technicus Ryatno Kertodikromo, in een landingspositie zijn ontdekt. Aan de hand van de indrukken die de directeur heeft aangetroffen op de plek van onheil, vermoedt hij dat getracht is om te landen, maar waarschijnlijk zijn de rotorbladen tijdens het landen tegen de enorme bomen in het Matawaigebied aangekomen, waardoor de heli van ongeveer 40 meter hoogte is neergestort. De directeur is er bijna van overtuigd dat er een ontploffing is geweest, omdat delen van de heli 40 meter verwijderd zijn van de plaats waar de heli is neergestort. Donovan en Renato zullen volgens hem, gezien de ontploffing, niet geleden hebben. Voor het bedrijf en de familie is het een opluchting dat de jongens terug zijn gevonden, omdat er allerlei dingen beweerd werden in de samenleving. Van Embricqs vindt het erg dat Donovan, die mensenlevens gered heeft tijdens verschillende reddingsacties als een drugstransporteur werd gezien. De autoriteiten zijn nog bezig met het onderzoek. De wrakken van de heli en de overblijfselen van de twee bemanningsleden zijn in beslag genomen in belang van het onderzoek. De ontdekking van de vermiste heli is gedaan door twee inheemse mannen, die in dienst zijn van een Maleisisch houtbedrijf. Tijdens het in kaart brengen van bomen met hoogtes van 50 meter, hebben de jongens de heli ontdekt. Dit, omdat de heli op hun kaplijn was. Van Embriqcs zei dat er van geluk gesproken mag worden, omdat indien het 10 meter verder zou liggen, zij de heli nooit zouden ontdekken. Dit vanwege de geaardheid van het bos. De voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC), Omar Terborg, gaf aan dat de heli gevonden is ter hoogte van de Jan Bassi Gado berg. Volgens hem komen mensen van de omliggende dorpen in het Matawai gebied niet in de buurt van deze berg, omdat volgens een legende de berg mensen opeet. Hij zei dat er tientallen dorpelingen in het bos zijn verdwenen en nooit zijn teruggevonden. Terborg deelde zijn ervaring wat hij in het bos heeft gezien. Hij zei dat er nog nooit iemand daar is geweest en dat het er heel donker en mistig is. Terborg gaf aan dat er ook niet gejaagd wordt in het gebied. Van dorpelingen heeft hij vernomen dat er in de slaventijd, slaven werd geofferd op de berg.

Ondanks de vele waarschuwingen, is het bedrijf toch op zoek gegaan naar de vermiste heli. De RvC-voorzitter zei dat tijdens de zoekactie twee commando’s ook verdwaald waren en dankzij de inspanning van de politie en de brandweer terug zijn gevonden. Hi-Jet is het rescue team van de brandweer erkentelijk dat ze heeft geholpen met de zoekactie in het Matawai gebied.

Nabij de Jan Bassi Gado berg is de vermiste helikopter van Hi-Jet Helikopter Services teruggevonden.

Terborg verklaarde dat er culturele mannen en vrouwen zijn benaderd in ons land, maar dat geen van hun aanwijzingen klopte.

Terborg zei dat er ook advies is gevraagd van een bekende spirituele mevrouw in Amerika, met wie de FBI vaker samenwerkt. Haar aanwijzingen waren in de buurt van de berg.

Van Embricqs zei dat dit type helikopters niet over een zwarte doos beschikt, maar over een ILS waarbij het een signaal stuurt vanwaar het ligt. Er is ook getracht om via de iPhone van een van de bemanningsleden de heli te traceren. Dit gebeurde zonder succes.

Van Embricqs is teleurgesteld in de Nederlandse autoriteiten. Hij gaf aan dat Donovan de Nederlandse nationaliteit beschikt en dat er hulp is gevraagd bij het helpen zoeken naar de heli. De directeur zei dat er vanuit Nederland een schriftelijke aanvraag nodig was van president Desiré Bouterse en dat dit ook is gebeurd. Tot zijn verbazing is er nog een maand lang gediscussieerd over het wel of niet verlenen van hulp. Hi-Jet Helikopter Services had Nederland gevraagd voor assistentie bij het zoeken met een metaaldetector boven de bossen van Suriname. Van de fabrikant van de detector kregen zij te horen dat de Nederlandse defensie over zo een apparaat beschikt. Echter heeft Nederland aangegeven, dat zij niet over het apparaat beschikt.

Van Embricqs gaf aan dat de moeder van Donovan volgende week naar Suriname vertrekt. Hij gaf aan dat in familiekring Donovan altijd in Nederland begraven zou willen worden. Hij zal de familie vragen om ook een dienst te houden in Suriname voor degenen die afscheid wensen te nemen. Echter zei Van Embricqs dat dit pas kan wanneer de stoffelijke resten worden vrijgegeven. Hij hoopt niet dat dit lang zal duren.

Hi-Jet Helikopter Services garandeert de beloning van US-dollar 35.000. Tereborg gaf aan dat er strikt gewerkt zal worden met de werkelijke vinders. Dit zal uit politioneel onderzoek moeten blijken. Ondanks dat het bedrijf zich failliet heeft verklaard, garandeert Terborg dat het geld aan de vinder of vinders uitbetaald zal worden.

door Johannes Damodar Patak