Algoe blijft verantwoordelijk voor visvergunningen

Parlementariër Mahinder Jogi (VHP) vindt dat niemand anders verantwoordelijk is voor het verstrekken van visvergunningen dan minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hij kan zich niet voorstellen dat vergunningen worden uitgegeven met een handtekening van de directeur zonder dat de minister daarvan weet. In het parlement kwam het gesjoemel met visvergunningen gisteren weer aan de orde. Als de minister niet weet hoe de vergunningen bij de mensen zijn gekomen, dan vraagt de parlementariër zich af wie het dan moet weten. Uit het betoog van de minister is dinsdag naar voren gekomen dat er een aantal problemen is in de visserijsector. De minister gaf toen aan dat veel boothouders met valse vergunningen rondlopen. De nummers van de boten worden gekopieerd, waardoor meerdere boten met dezelfde nummers vissen in de Surinaamse wateren. Thans blijkt ook dat vergunningen verstrekt worden aan Guyanezen voor een klein bedrag.

Jogi haalde ook een aantal zaken aan waarover hij nog steeds niet tevreden is, waaronder het grote aantal leningen. Jogi noemt het ‘tap a djai’ project waaraan US-dollar 7 miljoen is uitgegeven en dat opeens door het staatshoofd stop is gezet. Toen Venetiaan aan de macht was, werden met het geleende geld projecten gerealiseerd die ondersteunend waren voor de samenleving. Dit kon je terugzien in de productiesectoren, waaronder de rijstsector, een kredietfonds werd in het leven geroepen en het woningenproject Lips 1 en 2. “Wij hebben verstandig geleend en dat geld is besteed om de verdiencapaciteit van het land te vergroten. Wij hebben ook de monetaire reserves opgebouwd”, aldus Jogi. De parlementariër zegt dat de cultuur van deze regering gezien kan worden als garnalen die achteruit springen in plaats van vooruit en zegt dat de regering ook de samenleving probeert mee te sleuren in haar achteruitgang.

-door Kimberley Fräser-