Vinisie schiet Styx naar zege op Mengao

Titelverdediger Styx/The Kuldipsingh Group had het gisteren in game 1 van de hoofdklasse zaalvoetbalfinaleserie niet makkelijk tegen ZV Mengao. De ploeg keek op een gegeven moment tegen een 2-4 achterstand aan, maar wist die dankzij een weergaloze Vahid Vinisie om te buigen naar een 8-7 zege. Styx neemt hiermee een 1-0 voorsprong in de best-of-three finaleserie. Hoewel het Stefano Rijssel was die met van afstand met een lobbal het lege doel van Mengao bereikt – doelman Claidel Kohinor was met de aanval meegegaan – was het Vinisie die de ster van de avond werd. De speler reduceerde na vijf minuten spelen in de tweede speelperiode de achterstand naar 3-4, dit nadat Jermaine van Dijk Mengao enkele seconden na de spelhervatting naar 4-2 had geschoten. Styx was de rust met 3-2 ingegaan dankzij een knap doelpunt van Vangelino Sastromedjo in de allerlaatste seconde van de eerste fase.

Vinisie profiteerde met nog 15.40 minuten te spelen van een misser in de verdediging van Mengao: 3-4. Veertig seconden later liet de goaltjesdief zich niet aftroeven door doelman Kohinor. De sluitpost probeerde in een scrimmage voor het doel het leder te pakken, maar Vinisie wist al liggend met een kleine lob het speeltje in het doel te krijgen: 4-4. Na zes minuten maakte teamgenoot Lucas er 5-4 van. Mengao was woedend omdat er daarvoor een overtreding op de Braziliaan Pahleta zou zijn began, echter liet de arbitrage doorspelen. Het werd niet makkelijker voor Mengao wat Toshiro Homoet liet na een minuut de 6-4 noteren toen een uitgelopen Kohinor de bal miste. Met nog minder dan vijf minuten ging de rode vlag op bij Styx, hetgeen betekende dat Mengao bij elke overtreding van de tegenpartij mocht aanleggen vanaf 10 meter. Met nog drie minuten te spelen scoorde de Braziliaan Marcelo uit een assist van Sastromedjo, waarmee Mengao de achterstand inliep tot 5-6.

Kohinor die was meegekomen met de aanval trok zijn ploeg met nog 2.48 minuten na een pass van Marcelo langszij: 6-6. Het was echter opnieuw  Vinisie die uit een moeilijke hoek Kohinor verschalkte: 7-6. De Mengao-goalie verkeek zich hiermee danig op de poging van de Styx-speler. Op het moment dat Mengao naar de gelijkmaker opzoek ging, leed de ploeg balverlies en Rijssel lobte het leder vanaf eigen speelhelft over de ver uitgelopen Kohinor in de lege bak: 8-6. Er restte toen nog slechts 1 minuut, maar pass na dertig seconden kreeg Mengao weer kans op een doelpunt. Deze keer mocht Kohinor vanaf tien meter proberen na een overtreding op Sastromedjo. Hij maakte er 7-8 van, hetgeen ook de eindstand werd.

Mengao had in de eerste speelperiode veel overtredingen nodig om Styx te stoppen, hetgeen ook resulteerde in de rode vlag voor de ploeg in de eerste helft. Met nog 6.44 minuten in deze fase scoorde Lucas uit een 10m vrije trap: 1-1. Eerder had Sastromedjo de score geopend na een mooie actie van Marcelo. Styx had daarvoor de meeste kansen gehad, maar het was Mengao dat het dichts bij een doelpunt was toen Fabian van Dijk tegen de deklat kopte. Met nog negen minuten te spelen moest bankspeler Vernon Etnel van Mengao vertrekken, hij kreeg rood van de arbiter. Styx kreeg de tweede 10m vrije trap met nog 5.54 minuten. Kohinor stopte de poging van Lucas, maar de Braziliaan trapte de in de rebound toch de 2-1 binnen. Opnieuw ramde Mengao de deklat, deze keer via Sastromedjo en kwam het scoreboard voor de ploeg niet in beweging, toch gebeurde dit iets later: Righter ontdeed zich van Rijssel en verraste doelman Verbian Walker met een tam schot. Hierna had Sas-tromedjo alle tijd van de defensie van Mengao en bepaalde hij in de allerlaatste seconden de ruststand op 1-0.

In de eerste klasse won All Stars na verlen-ging met 4-2 van FCB en nam hiermee een 1-0 voorsprong in de finaleserie.

Bij de vrouwen leidt Styx met 1-0 na een 6-4 overtime-zege op ZV Sparta. Ultra Weegman scoorde twee keer voor Styx.