KPS gaat extra maatregelen treffen tegen criminaliteit

De waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, heeft gisteren tijdens een persconferentie aangegeven dat de politie vanaf vandaag een andere aanpak zal hanteren om de veiligheid te garanderen. De nieuwe aanpak wordt in het kader van de drukte die de maand december met zich meebrengt, gelijk ingevoerd. Verwachtbaar is dat strafbare feiten ook toenemen in deze maand. Waarnemend korpschef Antonio Chin, zegt dat de focus in Paramaribo zal liggen, omdat er in december veel meer mensen naar de stad komen en ook wordt er een groot aantal toeristen verwacht in de binnenstad van Paramaribo. Tijdens de persconferentie, die geleid werd door Welzijn en de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS), is er aangegeven, dat de politie gedurende de maand december tot de eerste week van januari 2018 extra ‘hot spots’ zal inzetten in Groot-Paramaribo, om snel te kunnen handelen bij een criminele activiteit.
Welzijn erkende gisteren dat de criminaliteit een piek heeft bereikt in het derde kwartaal van dit jaar en zegt dat de politie niet voldoende zichtbaar was voor de samenleving. De bewindsman garandeert dat er hierin verandering zal komen. Hij vraagt slechts van de samenleving om een kans en de nodige tijd om het voornoemde te bewijzen.
Verder gaf de minister aan, dat gezien de creativiteit en de veranderende methoden van de criminelen, het moeilijk is om een plan van aanpak te maken voor een lange termijn.
Behalve de minister gaf ook Letitia Forster, die belast is met drugsbestrijding, de garantie dat er door deze acties die in de komende periode gevoerd zullen worden, een verandering zal komen.
De gebieden buiten Paramaribo zullen niet vergeten worden, het ligt in de bedoeling dat op termijn het pilotproject dat in de hoofdstad begint, wordt uitgebreid naar andere districten. De hotspots zullen beschikken over drie tot vijf manschappen van de politie. De hotspot is bedoeld om sneller en gemakkelijker uit te rukken, maar de manschappen zullen ook als rechtstreeks aanspreekpunt fungeren.
Het KPS merkt een lichte daling als het aankomt op criminele gevallen, echter maakt het korps zich nog zorgen over de vele huisinbraken. Die zijn met ruim twintig gevallen toegenomen. Vooral in de ressorten Nieuwe Haven, Livorno, Munder en Geyersvlijt, vinden inbraken veel plaats. De politie heeft inmiddels diverse strategieën ontwikkeld om na te gaan hoe zij hun surveillance moet aanpassen.