Eerste Seni Outdoor intern toernooi Pamor Badai groot succes

Het eerste Seni Outdoor Intern Toernooi van de Pencak Silat-vereniging Perguruan Pencak Silat Pamor Badai Suriname is een groot succes geworden.

Terwijl de meeste personen bijkwamen van de viering van 42 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname, togen de leden van Pamor Badai op zondagochtend richting Matta in het district Para, waar de club haar eerste outdoor interntoernooi zou afwerken. Tussen het prachtige natuurlijk decor op het recreatieoord Troelie bestaande uit tropische bomen, kalm stromend kreekwater en typische vogelgeluiden, werden deze interne kampioenschappen afgewerkt. Na jaren alleen maar tanding wedstrijden (wedstrijdvechten tussen twee atleten) te hebben georganiseerd, werd besloten om dit jaar de nadruk bij het intern toernooi te leggen op seni wedstrijden (kunst, culturele uiting).

Dit jaar heeft de perguruan (pencak silat-school) heel wat Pencak Silat demonstraties afgewerkt tijdens onder meer het Moengo Festival, de Indo Fair en de Kennisbeurs van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Na een korte toespraak van de voorzitter van perguruan, Steve Fabre, werd de leiding van het geheel overgedragen aan de wedstrijdcommissie. De jury, bestaande uit de ervaren wasits-juri (scheidsrechters/ juryleden) Pak Marc Tjon Kie Sim, Pak Sutrisno Mitro en Pak Michael Kromodimedjo, zorgde voor de beoordeling van de presentaties, terwijl vertegenwoordigers van de Oudercommissie van de perguruan, bestaande uit Ryan Djojodipo, Sri Asmoredjo en Stefanie Redjopawiro, aan de hoofdtafel zaten.

Solo

Allereerst werden de solo seni-wedstrijden afgewerkt. Bij deze wedstrijden mochten de pesilats (Pencak Silat beoefenaars) een zelf in elkaar gezette kembangan (serie bewegingen) aan de jury presenteren. De uitgebeelde bewegingen mochten ongewapende, maar ook gewapende technieken zijn.

De pesilats hebben voor wat betreft de gewapende technieken gebruik gemaakt van een aantal traditionele Pencak Silat wapens waaronder de golok (hakmes), de tombak (speer), de kipas (waaier), de kerambit (sikkelvormige snijwapen), de celurit (sikkel), de toya (lange stok), cabang (drietand) en de tonkat (korte stok). De technieken werden onder live begeleiding van de pencak kendang (pencak silat trommel groep) bestaan-de afwisselend uit de vaders, onder leiding van de schoolleider Pak Andy Soeropaiman en de damesgroep onder leiding van Tamani Autar, gepresenteerd. De aanwezigen, bestaande voornamelijk uit ouders, overige leden, vrienden en sympathisanten van de perguruan, waren zeer onder de indruk van de presentatie van de deelnemende pesilats.

Vooral de strijd in de mannen juniorenklasse tussen Siddiq Siwoeh en Jaïr Doelahmarsidi was een spannende. Beide pesilats presenteerden zeer sierlijke bewegingen waarbij de dierenstijlen macan (tijger), ngada (draak), ular (slang) en monjet (aap) duidelijk opgemerkt konden worden. Bij de klasse mannen gevorderden hebben de participanten veel strakke bewegingen getoond in combinatie met de typische Pencak Silat wapens, terwijl in de categorie vrouwen gevorderden de pesilats vooral veel sierlijke bewegingen in combinatie met voornamelijk kipas technieken lieten zien.

Dit jaar mochten de kaders van de perguruan elkaar ook sportief bekampen. Hoewel zij niet meer als atleetaan wedstrijden participeren, hebben zij getoond nog steeds over de nodige souplesse en kracht te beschikken. De winnaars van de solo klassen kregen een gouden beker, terwijl de semi-kampioenen en de als derde geëindigden respectievelijk een zilveren en bronzen beker in ontvangst mochten nemen.

Kids demo

Na de afwerking van het solo gedeelte werd de jongste groep pesilats in de gelegenheid gesteld om aan de ouders te tonen wat zij tot nu toe hebben geleerd bij de perguruan. De ouders waren duidelijk tevreden over de presentatie van hun kroost. De perguruan wil hiermee al heel vroeg een goede basis leggen voor deze groep jonge pesilats, zodat zij gewend raken aan het gevoel een Pencak Silat demonstratie voor een publiek te doen.

Hierdoor wordt er ook gewerkt aan het ontwikkelen van eigenschappen als het zelfverzekerd, moedig en onbevreesd te zijn. De durf van deze jonge pesilats werd beloond met een gouden medaille. Bij deze kids demo was de muzikale begeleiding in handen van de dames pencak kendang groep.

Ganda

De grootste belangstelling ging uit naar het onderdeel ganda. Hier moesten twee pesilats zelf een gesynchroniseerde tweekamp in elkaar zetten, waarbij gebruik gemaakt moest worden van zowel gewapende als ongewapende technieken. Hiervoor waren er maar 2 klassen, een gemengde klasse voor de gevorderde heren en dames en een klasse voor de kaders. Vooral de stunts, die werden uitgehaald tijdens de presentatie van de pesilats Nathania Amadmoestar en Kenrick Karijodrono waren een ware show.

Ook de strakke technieken, de sluwe en flitsende aanvallen en de goede timing bij het pareren van “fatale” steekbewegingen bij de presentatie in de kaders klasse van de pesilats Steve Fabre en Milton Katidjo maakten het “gevecht” heel aantrekkelijk. De winnaars van de ganda klasse kregen een gouden medaille, terwijl de semi-kampioenen en de nummers 3 zilver en goud ontvingen.

Na het bekendmaken van de winnaars en de daarbij behorende prijsuitreiking maakten de leden gebruik van de gelegenheid om een verfrissende duik te nemen in het koele kreekwater. De dag werd daarna gezellig voortgezet onder het genot van hapjes en drank. Pamor Badai Suriname mag weer terugzien op een zeer geslaagde dag, waarbij zij op haar unieke manier weer eens gewerkt heeft aan de promotie van de Pencak Silat-sport, dit aangezien de bezoekers aan het recreatieoord ook hebben genoten van de presentaties tijdens dit intern toernooi. Voor deze maand staan er nog enkele activiteiten op het programma, waarna het jaar afgesloten zal worden. De perguruan heeft voor 2018 al een jaarprogramma klaar, om ook dat jaar tot een mooi Pencak Silat jaar te kunnen maken.

Eindrangschikking intern toernooi

Klasse Solo Male Junior

 1. Siddiq Siwoeh
 2. Jaïr Doelahmarsidi

Klasse Solo Male Gevorderden

 1. Jordi Autar
 2. Justin Asmoredjo
 3. Maarten van Betuw
 4. Jaïr Gunther
 5. Kenrick Karijodrono

 

Klasse Solo Female Gevorderden

 1. Tamani Autar
 2. Sheuney Katidjo
 3. Aliyah Naïm
 4. Nathania Amadmoestar
 5. Giovanni Katidjo-Soedarmo

Klasse Solo Kaders

 1. Jaime Radjijo
 2. Steve Fabre
 3. Olaf Goedschalk
 4. Marinthe Kasanpawiro-Goedschalk
 5. Milton Katidjo

Klasse Ganda Female vs Male

 1. Nathania Amadmoestar en

Kenrick Karijodrono

 1. Aliyah Naïm en Justin Asmoredjo
 2. Sheuney Katidjo en Jordi Autar
 3. Tamani Autar en Jaïr Gunther

 

Klasse Ganda Kaders

 1. Steve Fabre en Milton Katidjo
 2. Marinthe Kasanpawiro-Goedschalk en Olaf Goedschalk