Burgers mogen meedenken aan nieuw ontwerpdeel Waterkant

Op zondag 3 december krijgen burgers de kans om tussen 10:00 en 17:00 uur deel te nemen aan het Living Lab Event, waarbij zij mee mogen helpen denken en zo feedback geven over wat er zou moeten veranderen aan een deel van de Waterkant. Dit zegt Architect, Indira Sitalsing. Het Event vindt plaats in het kader van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). Het doel van dit Programma is de sociaal- economische rehabilitatie van het historisch centrum van Paramaribo en de Waterkant. PURP wordt uitgevoerd door het Directoraat Cultuur in samenwerking met de Stichting Gebouwd Erfgoed en wordt gefinancierd met een lening van 20 miljoen US-dollar van de International Development Bank. Sitalsing zegt dat er een nieuw ontwerp gemaakt zal worden. Het gedeelte waar de bekende stands staan tot aan Fort Zeelandia is reeds af. Nu zal er aandacht geschonken worden aan het gedeelte bij de Platte brug.

Aan het event zijn heel wat activiteiten gekoppeld. Deze zijn onder andere een Boottocht en Historische conversaties op het water. De mogelijkheid bestaat om vanaf de Platte Brug een boottochtje te maken langs de Waterkant. Een aantal veerboten dat normaal tussen Paramaribo en Meerzorg vaart, wordt ingezet om de mensen kosteloos mee te nemen. Aan boord zal een kenner van de geschiedenis van de Waterkant vertellen. Echter zal deze tour een interactief karakter hebben, waarbij de mensen ook in de gelegenheid worden gesteld hun eigen herinneringen van de Waterkant, met de rest te delen. Dit zal allemaal plaatsvinden bij de oversteek naar Meerzorg. Te Meerzorg staat een uitkijktoren waarin slechts een persoon kan en van daaruit een panorama-overzicht van de Waterkant mogelijk is. Ook daar zal van de mensen verlangd worden hun visie over de Waterkant, nu vanuit een heel ander perspectief mee te delen.

De Waterkant zal op 3 december dus voor het autoverkeer vanaf de Platte Brug tot aan Fort Zeelandia afgesloten zijn. De plek zal dan versierd worden met honderden ballonnen die voorzien zijn van een kaartje. Bezoekers mogen aan het einde van de dag de ballonnen meenemen en die naar een plek brengen waar zij graag iets willen veranderen.

door Kimberley Fräser