Volksloop: Geen moment voor feesten

Bij de volksloop van enkele groepen op de Onafhankelijkheidsdag, afgelopen zaterdag waren ruim 150 man aanwezig. Met deze protestactie wilden de deelnemende personen duidelijk maken, dat er door de huidige situatie in het land geen reden tot feesten is. Curtis Hofwijks, trekker van ‘Wij zijn moe’, noemde de staat waarin het Onafhankelijkheidsplein zich bevindt, een puinhoop. Hij voegde eraan toe dat het net de regering is. “Suriname is als een mooie boom met vruchten, maar helaas zitten er mensen als fowrudotu in onze boom”, stelde hij. Verder werd het beleid van de huidige regering onder vuur genomen door mede activiste Ahilia Welles en parlementslid Edward Belfort (ABOP). Welles haalde voornamelijk de stijging van de wisselkoers aan en wees daarbij erop, dat onder leiding van president Venetiaan, Bouterse samen met zijn aanhang de straat is opgegaan.

Hiermee geeft ze aan dat Bouterse toentertijd is opgekomen omdat de koers hoog was, terwijl de hoge koers nu zegeviert. De demonstranten gaven afgelopen zaterdag duidelijk aan dat de regering naar huis moet. De deelnemers zijn van mening dat de financiële malaise in elke sector voelbaar is. Welles zei ook dat hoewel het volk de regering regeermacht heeft gegeven, het ook ervoor zal zorgen, dat ze naar huis gaat.

Wegens het verkwistend beleid van de regering, is de volksloop georganiseerd. De volksloop betekende de tegenhanger van het miljoenen kostende feest dat de regering afgelopen zaterdag gehouden heeft in Brokopondo.

Deze protestactie trok niet alleen de aandacht van burgers die het huidige regeerbeleid zat zijn, maar ook sloten enkele parlementariërs zich bij de groep aan. Onder de aanwezige parlementariërs bevonden zich Krishna Mathoera (VHP), Edward Belfort (ABOP) en later sloot ook de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, zich aan bij de groep.

President Desiré Bouterse nam de actievoerders op de korrel tijdens zijn toespraak bij de volksreceptie ter gelegenheid van de viering van 42 jaar Onafhankelijkheid in Brokopondo. “Mek den go dok”, benadrukte de president. Dit zei Bouterse op basis van waarnemingen over de actievoerders. Hij haalde aan dat de actievoerders van mening zijn dat er geld verspild wordt. Echter deelde hij die mening niet, hij adviseerde de groep actievoerders om te gaan slapen, gezien ze eeuwig moe zijn. “Mek den go rust. Eeuwig mi yere de moe, mek dem tan moe”, waren de exacte woorden van de President.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles