Rekenkamer wil daadwerkelijk onafhankelijk worden

De Rekenkamer van ons land wil nu daadwerkelijk onafhankelijk haar taken uitvoeren. Dit kwam gisteren naar voren tijdens een persconferentie in het Jacana Welness ressort. Hiervoor is er een traject uitgezet. De autonome status van de Rekenkamer, zal met een nieuwe wet, de Wet op de Rekenkamer, bekrachtigd moeten worden door het parlement. Paul Brandon, lid van de Rekenkamer, gaf aan dat het instituut op dit moment ver van onafhankelijk genoemd kan worden, zowel op technisch vlak als het verkrijgen van informatie van de overheid. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat burgers geïnformeerd worden over de financiële verrichtingen van een regering, omdat er uitgaven en inkomsten worden gegenereerd ten laste van de samenleving. Brandon stelt dat de samenwerking met de Rekenkamer flexibeler, soepeler en makkelijker moet zijn en dat de samenleving moet weten wat met haar gelden gebeurt. Hij zei dat het belangrijk is dat de samenleving zich realiseert welke waarde een dergelijk instituut heeft voor een land. Voorts dient de communicatie tussen samenleving en de kamer op gang te komen.

In de conceptwet van de Rekenkamer is opgenomen om de begroting van het instituut via een verkort kanaal afgehandeld te krijgen. Momenteel valt de kamer onder het directoraat Algemene Zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Alhoewel de Rekenkamer deel uitmaakt van de overheid, wordt op basis van haar taken en de technische zaken die gescreend worden, een analyse en advies vermeld in een jaarverslag.

De Rekenkamer van Suriname is geselecteerd voor het programma: ‘Towards a Greater SAI Independence’. De kamer heeft van 20 november tot en 23 november verschillende sessies georganiseerd, waaronder een dialoog om de staat van haar onafhankelijkheid met het parlement en de relevante overheidsfunctionarissen te bespreken. De SAI- deskundigen Ola Hoem en Freddy Ndjemba, gaven aan dat er binnen hun organisaties strikte condities en voorwaarden gelden, om een Rekenkamer een onafhankelijke status te geven. Overheids- en maatschappelijke instituten, coalitie, oppositie, vertegenwoordigers van het Kabinet van de President en vicepresident en een vertegenwoordiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die uitgenodigd waren voor de sessies, zijn ook geïnformeerd over de voorwaarden. De Rekenkamer heeft aangegeven, dat de Wet op Jaarrekeningen, gewijzigde Comptabiliteitswet, de Anticoruuptiewet en de Wet Openbaarheid van Bestuur, belangrijke instrumenten zijn om de autonome status van de Rekenkamer te verkrijgen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles