Regering werkt aan erkenning traditionele geneeswijze

In regeringsverband wordt er gewerkt aan de erkenning van de traditionele geneeswijzen in ons land. Dit zei de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, in zijn toespraak tijdens de proclamatie van de Stichting Surinaamse Homeopathie Kondremama (SSHGK) in het multifunctioneel centrum van Claudetta Toney afgelopen week. Hij gaf aan dat het reguleren van deze sector belangrijk is. Hij zei dat behalve de kwaliteit van het beroep, ook de beoefenaars, de staat en andere relevante organisaties bepaald en beschermd moeten worden. Ook moet de samenleving beschermd wordt tegen minder goede praktijken. Met de proclamatie van de stichting, ziet de minister een formeel kader waarmee er samengewerkt kan worden aan de hoge standaarden van de traditionele geneeswijzen. Volgens Pengel moet er niet alleen gewerkt worden aan genezing, maar ook aan de preventie van de traditionele geneeskunst.

SSHGK heeft als doel traditionele geneeswijze en de praktijktoepassing ervan op een verantwoorden, deskundige manier te waarborgen. De stichting streeft naar een toestand van bekwame en deskundige natuurgeneesdeskundigen. Er zal gewerkt worden aan de voorlichting over deze wijze van genezing door het bevorderen van het inzicht in de betekenis van natuurlijke geneesmethoden voor de volksgezondheid.

Het bestuur van de SSHGK bestaat uit Claudetta Toney (voorzitter) en de leden Elsie Nijman, Monica Drenthe en Richard Cullimore. De stichting baseert haar handelen voor een groot deel op de kennis, gave en deskundigheid van Cullimore. Cullimore heeft een hbo-bevoegdheid voor het uitoefenen van de traditionele geneeswijze. Hij werd gedurende vier jaar in een Indonesisch klooster gevormd in de mystiek en studeerde in de Verenigde Staten van Noord- Amerika. Hij heeft in verschillende landen de erkenning gehad voor zijn gave en goede werken. Zo is hij in Nederland uitgeroepen tot Homeopaat van de Eeuw en tot Beste Kruidengenezer. In Duitsland staat hij bekend als te zijn de Gouden Bloem en in China en Suriname is hij gedecoreerd.

Cullimore ging in op de vele klachten uit de samenleving over de enorme hoge bedragen die worden gevraagd door traditionele geneesheren in ons land. Hij noemde de hoge bedragen en de lange lijsten van benodigdheden absurd en benadrukte ook dat geneesheren van de vrouwen moeten afblijven.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles