SLM onder druk op route Cayenne

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), zal waarschijnlijk zijn vluchten moeten aanpassen op de route naar Frans-Guyana. Afgelopen week verscheen in de Franse krant France-Guyane, een artikel waaruit is gebleken dat erop het vliegveld bij onze oosterburen enkele veranderingen plaatsvinden.

Vorige week vonden er in Parijs (Frankrijk) besprekingen plaats tussen leden van de Franse luchtvaartdiensten en diens vakbonden. Tijdens de besprekingen werd duidelijk dat er naar oplossingen wordt gekeken om de diensten, die zich in moeilijk vaarwater bevinden, zoveel mogelijk te behouden en tegelijkertijd hervormingen door te voeren.

“Wij kunnen niet alle diensten garanderen. Het is daarom, dat wij aan onze administratie hebben voorgesteld om met een oplossingsmodel te komen zodat de diensten voor Frans-Guyana kunnen worden gegarandeerd. Maar er is gekozen om het inkomende en uitgaande verkeer van Cayenne op te offeren en voorkeur te geven aan internationale vluchten”, vertelt Nicolas Ratto, luchtverkeersleider en lid van de vakbond.

Hiermee is gekozen om het vliegveld in Frans-Guyana te sluiten van 22.00 uur ‘s avonds tot 08.00 uur de volgende dag.

Pierre Delattre, de directeur van Atlas Voyages en de vertegenwoordiger van de SLM in Frans-Guyana, zegt dat de beslissing een ramp is en dramatische gevolgen zal hebben. “Surinam Airways zal zich niet kunnen aanpassen aan deze tijden, dit zal dramatische gevolgen hebben”, zegt hij.

De website van de SLM maakt het probleem duidelijk. Zo vertrekt de SLM op de maandag, woensdag en zaterdag om 1:45 vanuit Paramaribo richting het vliegveld Felix Eboué in Cayenne met een verbinding naar Belém. Schade aan deze hoge rendement route zou weleens de vleugels kunnen breken van onze nationale carrier die zich al in alle bochten moet wringen om goede resultaten te boeken.

Het is overigens niet alleen de SLM die last van ondervindt van deze verandering. Zo had Air Caraibes gepland om tijdens de feestdagen meer toestellen in te zetten en zo zijn winsten te verhogen. Hoewel die planning niet gewijzigd zal worden, kan de maatschappij zich geen vertragingen permitteren, omdat die dan buiten de diensttijden van het vliegveld zouden vallen.

De luchtvaartdienst in Cayenne is zich wel degelijk bewust van de gevolgen van dit besluit en heeft zich voorgenomen om volgende week bij elkaar te komen om de gevolgen van de nachtsluiting te bestuderen.

“Wij zullen ons op een of andere manier moeten houden aan een toezegging”, verklaart Jean-Pierre Arou, de directeur van het vliegveld, die begrijpt dat de keus tussen het ontslaan van personeelsleden en een aanpassing van de werktijden met zware gevolgen voor buitenlandse maatschappijen, niet een makkelijke is.

More
articles