Buitenlandse producten blijven in de schappen staan

De buitenlandse producten blijven tegenwoordig lang in de schappen van de supermarkten staan. Dat zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW). De koers blijkt nog steeds een impact te hebben op de prijzen van de goederen. De 60 basisgoederen die importvrij gehouden zouden worden door de regering, zijn nog steeds niet geïmplementeerd. Zou dit het geval zijn, dan zouden deze basisgoederen goedkoper worden verkocht, hetgeen voor de consument een groot voordeel is. Er kan wel een onderscheid gemaakt worden tussen de ‘fast going items’, zoals brood, meel, zout en suiker, deze producten worden nog redelijk verkocht, maar de buitenlandse producten blijven langer staan.

Veel winkels proberen nu middels acties de producten die te lang op de schappen staan of die bijna vervallen zijn, zo snel als mogelijk te verkopen om een groot verlies te voorkomen.

Voor wat betreft de omzet van de winkels, is er ook niet veel veranderd. Veel winkeliers hebben dezelfde omzet als de voorgaande maanden. “De mensen kopen steeds bewuster en kiezen eerder voor de noodzakelijke dingen. Het is opmerkelijk dat mensen niet meer in het groot inkopen doen, ook de voorraden van de winkels zijn daarop ingesteld”, zegt Hasnoe. In de komende feestmaand verwacht Hasnoe ook niet veel verschil in koopkracht. De samenleving weet dat zij nu zuiniger moet leven, en een groot deel heeft het nog steeds moeilijk.

De voorzitter kijkt optimistisch naar de toekomst. Er zijn al gesprekken gevoerd en brieven gericht aan de vicepresident omtrent de problemen van de winkeliers, maar een uitnodiging laat nog op zich wachten. Met de minister van Handel & Industrie, Ferdinand Welzijn, is er wel een afspraak gemaakt, waarbij er geen vergunningen meer worden uitgegeven in wijken die dun bevolkt zijn. Voor winkeliers die in buurten gevestigd zijn waar wel winkels zijn, maar die willen concurreren, bestaat die mogelijkheid wel. Hasnoe spreekt de hoop uit dat de minister zich aan zijn woord houdt en dat deze maatregel nog een tijdje wordt toegepast.

De buitenlandse producten blijven tegenwoordig lang in de schappen van de supermarkten staan. Dat zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW). De koers blijkt nog steeds een impact te hebben op de prijzen van de goederen. De 60 basisgoederen die importvrij gehouden zouden worden door de regering, zijn nog steeds niet geïmplementeerd. Zou dit het geval zijn, dan zouden deze basisgoederen goedkoper worden verkocht, hetgeen voor de consument een groot voordeel is. Er kan wel een onderscheid gemaakt worden tussen de ‘fast going items’, zoals brood, meel, zout en suiker, deze producten worden nog redelijk verkocht, maar de buitenlandse producten blijven langer staan.

Veel winkels proberen nu middels acties de producten die te lang op de schappen staan of die bijna vervallen zijn, zo snel als mogelijk te verkopen om een groot verlies te voorkomen.

Voor wat betreft de omzet van de winkels, is er ook niet veel veranderd. Veel winkeliers hebben dezelfde omzet als de voorgaande maanden. “De mensen kopen steeds bewuster en kiezen eerder voor de noodzakelijke dingen. Het is opmerkelijk dat mensen niet meer in het groot inkopen doen, ook de voorraden van de winkels zijn daarop ingesteld”, zegt Hasnoe. In de komende feestmaand verwacht Hasnoe ook niet veel verschil in koopkracht. De samenleving weet dat zij nu zuiniger moet leven, en een groot deel heeft het nog steeds moeilijk.

De voorzitter kijkt optimistisch naar de toekomst. Er zijn al gesprekken gevoerd en brieven gericht aan de vicepresident omtrent de problemen van de winkeliers, maar een uitnodiging laat nog op zich wachten. Met de minister van Handel & Industrie, Ferdinand Welzijn, is er wel een afspraak gemaakt, waarbij er geen vergunningen meer worden uitgegeven in wijken die dun bevolkt zijn. Voor winkeliers die in buurten gevestigd zijn waar wel winkels zijn, maar die willen concurreren, bestaat die mogelijkheid wel. Hasnoe spreekt de hoop uit dat de minister zich aan zijn woord houdt en dat deze maatregel nog een tijdje wordt toegepast.

door Kimberley Fräser