VES-voorzitter: ‘DSB Bank niet in gevaar’

Volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is De Surinaamsche Bank (DSB) niet in gevaar. De recente ontwikkelingen rond de financiële situatie van DSB, hebben nogal voor onrust gezorgd in de samenleving. Vooral op sociale media werd de indruk gewekt alsof de bank failliet dreigt te gaan, waardoor mensen zich afvragen hoe veilig hun geld bij de bank is.

Ramautarsing geeft aan dat er ten aanzien van deze kwestie, rekening gehouden moet worden met drie zaken, te weten de winstgevendheid, de liquiditeit en de solvabiliteit. Hij legt uit dat de bank vorig jaar fors verlies heeft geleden, maar zegt dat de bank daarvoor voldoende had gespaard waardoor ze voldoende liquide middelen bezit om haar verplichtingen na te komen als klanten van de bank hun gelden zouden willen lichten. “Hiervoor is in 2017 al een kleine winst geboekt, dus het gevaar is geweken”, zegt Ramautarsing.

“De solvabiliteit is het vermogen om als bank met eigen middelen op lange termijn de verplichtingen na te komen, hier ligt het zorgpunt”, geeft de VES-voorzitter aan.

Hij legt uit dat als gevolg van de devaluatie, de waarde-aandelen ten opzichte van de totale aandelen ver beneden het niveau dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) eist voor banken, zijn gedaald.  Dit bedrag moet volgens Ramautarsing aangevuld worden door de aandeelhouders van de bank. Hij geeft aan dat de overheid samen met de aandeelhouders hiervoor kan zorgen.

Afgelopen zondag maakte DSB-bank overigens in een communiqué bekend, dat het weer de goede kant opgaat met de bank en dat er geen bankroet dreigt. De cijfers ten aanzien van de geboekte winst in het eerste halfjaar van 2017, zullen binnenkort worden gepubliceerd in het halfjaarverslag 2017. Onder andere verbetering van de rentemarge en de aangescherpte beheersmaatregelen omtrent de kredietportefeuille, hebben bijgedragen aan het herstel.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles