World Press Photo expositie te bewonderen in De Hall

Sinds woensdag jongstleden is de tentoonstelling van World Press Photo te bewonderen in Suriname. Voor degenen die het nog niet hebben gezien, is de expositie tot en met 26 november te bezichtigen in De Hal aan de Grote Combéweg. World Press Photo organiseert jaarlijks ‘s werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd. Na de wedstrijd worden de foto’s bijeengebracht in een reizende expositie die door meer dan een miljoen mensen in veertig landen wordt bekeken. Elk jaar wordt een boek in zes talen met de prijswinnende foto’s uitgebracht. Een ander doel van de organisatie is om ontwikkelingen in de fotojournalistiek te stimuleren en de uitwisseling van kennis aan te moedigen.

Afgelopen donderdag organiseerde de Nederlandse ambassade een ontmoeting voor de media met Laurens Korteweg, Director of Exhibitions. De Surinaamse fotojournalisten werden tijdens deze gelegenheid geprikkeld om volgend jaar hun inzendingen te sturen, zodat Suriname ook in de prijzen kan vallen. Vervolgens kreeg de media een rondleiding van de expositie en gaf Korteweg een gedetailleerde uitleg over de verschillende verhalen achter de foto’s. Elke foto had een zeer aangrijpend verhaal, de emoties kon je bijna voelen bij het zien van de beelden. Dit jaar stuurden maar liefst 5034 fotografen uit 125 landen in totaal 80.408 beelden in, maar er kan er maar één winnaar zijn. De winnaar van de World Press Photo 2017 werd de foto van de doodgeschoten Russische ambassadeur Andrei Karlov en schutter Mevlut Mert Altintas. Volgens de jury van de jaarlijkse fotowedstrijd, staat de foto symbool voor de ‘haat in onze tijd’. De Turkse fotograaf Burhan Ozbilici, won de prijs, hij werkt al dertig jaar voor persbureau AP. De eerste prijs, Contemporary Issues, was voor de foto van activiste Ieshia Evans die weigert te wijken tijdens protesten tegen politiegeweld in Baton Rouge in Louisiana.

World Press Photo is een toonaangevende organisatie in het ontwikkelen en promoten van het werk van visuele journalisten en visuele verhalenvertellers, met een scala aan activiteiten en initiatieven die de hele wereld bestrijken. World Press Photo is opgericht in 1955, toen een groep Nederlandse fotografen een wedstrijd organiseerde om hun werk aan internationale collega’s te laten zien en kennis met hen uit te wisselen. Die jaarlijkse wedstrijd is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze prijzen in fotojournalistiek en digitale verhalen. De wereldwijd bekende, reizende tentoonstelling, is het resultaat van de jaarlijks gehouden wedstrijd voor persfotografie en wordt elk jaar door een miljoen mensen wereldwijd gezien.

-door Gladys Findlay-

 

 

More
articles