Monetaire reserve nagenoeg stabiel gebleven

Uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), blijkt dat de monetaire reserve Suriname per 31 oktober 2017 een stand van USD 411,4 miljoen heeft bereikt.

Dit is een stijging van USD 7,5 miljoen ten opzichte van een maand eerder.

Hiervoor was de maandelijkse fluctuatie (september t.o.v. augustus) een daling van USD 14 miljoen. De onderstaande grafiek, waarin de stand van de monetaire reserve in de periode oktober 2016 – oktober 2017 zichtbaar is gemaakt, toont aan dat de reserve in een jaar tijd nagenoeg stabiel is gebleven.

De reserve heeft zich in deze periode binnen een interval van USD 370 miljoen – USD 418 miljoen bewogen. In vergelijking met oktober 2016 is de reserve met ruim USD 40 miljoen gestegen.

De USD 411 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: USD 327,5 miljoen foreigncurrency reserves (deviezenreserve), USD 38 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het IMF), USD 13 miljoen voor de IMF-reservepositie en USD 33 miljoen goud (including gold depositsand, if appropriate, gold swapped).

De fluctuatie per oktober 2017 ten opzichte van een maand eerder, komt door kleine toenames van de deviezenreserve (+ USD 3 miljoen) en de goudreserve (+ USD 5 miljoen).De goudreserve is toegenomen met 4.000 of fine troy ounces naar 26.000 of fine troy ounces, met als gevolg een toename van USD 5 miljoen. De bijzondere trekkingsrechten en IMF-reservepositie zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven.

 

More
articles