Doksenclub spant rechtszaak aan tegen Trinidad

Gerard van den Bergh, eigenaar van de Doksenclub, is niet van plan eeuwen te wachten op de goedkeuring voor de export van zijn producten naar Trinidad, dat er volgens hem alles aan doet om dit proces te vertragen. Van den Bergh zegt desgevraagd dat er stappen worden ondernomen om een rechtszaak aan te spannen tegen Trinidad. Als alles vlot verloopt, zal zijn advocaat, Hans Lim A Po, de stukken deze week nog indienen. De stap die Doksenclub maakt naar de Caricom Court Justice, zal heel wat geld kosten, maar ook dat zal de eigenaar niet ontmoedigen om verder te gaan met de zaak. Het gebeurt wel vaker dat landen ontmoedigd raken, omdat een rechtszaak hoge kosten met zich meebrengt. De overheid zou in deze situatie een helpende hand kunnen bieden, maar die houdt zich afzijdig. Als de overheid meer druk uitoefent op Trinidad door de import van dat land stop te zetten, dan zal volgens Van den Bergh het gedrag van Trinidad binnen korte tijd veranderen.

Inmiddels hebben Barbados en Guyana zich ook aangesloten bij het standpunt van Trinidad, zij zeggen eveneens niet op de hoogte te zijn van de goedkeuring van de producten voor de hele Caricom.

Guyana heeft aangegeven wel kuikens te willen accepteren, maar is niet geïnteresseerd in bevroren doks. De Doksenclubeigenaar zegt dat enkele maanden geleden Trinidad, Barbados en Guyana, de handen ineen hebben geslagen om te werken aan een gezondheidscertificaat, waaraan Suriname zich zal moeten houden. Echter verwacht Van den Bergh niet dat meerdere landen dezelfde houding zullen aannemen tegen de Doksenclub. Hij zegt dat de drie landen die zich hebben gebundeld slechts dezelfde belangen hebben. Trinidad en Barbados zijn buren en hebben al een goede samenwerking.

Ondertussen is de Doksenclub ook bezig de afzet mogelijkheden te bekijken naar Jamaica en de Dominicaanse Republiek. De afzet op de lokale markt is niet zoals twee en drie jaar geleden. Alles is nu twee tot drie keer duurder, de doorsnee Surinamer eet nu minder doksenvlees, waardoor de verkoop aanzienlijk is gedaald.

door Kimberley Fräser

 

More
articles