Telesur verrast met eerste futsaltitel sinds 1992

“5,4,3,2,1…”, tellen de fans van Telesur de laatste seconden bij de CTSS Plus zaalvoetbalfinale af. Daarna volgt gejoel en sprinten ze massaal het veld in de Ismay van Wilgen Sporthal op. Wat volgt is een feestje samen met het team van het telecommunicatiebedrijf. De ontlading bij zowel de aanhang, spelers als coaches is te begrijpen: Telesur heeft welliswaar zijn derde zaalvoetbaltitel binnen, maar pas de eerste in meer dan twee decennia.

Alsof het verslaan van Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet al een verrassing was deed de wijze waarop Telesur de eindstrijd won nog meer wenkbrauwen fronzen: de telecomprovider zette favoriet Centrale Bank met maar liefst 10-3 op zij.

Het resultaat is de eerste zaalvoetbaltitel voor Telesur sinds 1992. De enige andere hoofdprijs werd twee jaar eerder in 1990 behaald.  De Centrale Bank wacht nogsteeds op zijn eerste titel, ondanks het na de verloren finale van 2015 in deze editie favoriet was nadat titelverdediger SZF al op de eerste speeldag uitgeschakeld werd.

Het was donderdag ook de moederbank die de eerste tik uitdeelde. Telesur zette vroeg druk op de verdediging van de Centrale Bank, maar het was Furgill Ong A Fat die de moederbank op voorsprong bracht. De potige zaalvoetballer passeerde in de vierde minuut op rechts een tegenstander en haalde met het rechterbeen ferm uit: 1-0.

Telesur nam zes minuten daarna tot opluchting van zijn aanhang via twee snelle goals van Ike Adams het voortouw maar meteen daarna herstelde opnieuw Ong A Fat het evenwicht.

Daarna was alles wat de klok sloeg Telesur. Eerst scoorde Adams in de elfde minuut zijn derde van de avond voordat ploeggenoot Antoine Aida de 4-2 russtand op het scorebord zette.

Wie gedacht had dat CBvS na de pauze uit een ander vaatje zou tappen kwam bedrogen uit. Aida tilde uit een vrijetrap in het tweede bedrijf de voorsprong van Telesur naar 5-2. Kort daarna deed Furgill Pinas namens de Centrale Bank nog wat terug maar de bankiers moesten vervolgens maar liefst vijf goals slikken.

Gelijk na de tegentreffer van Pinas herstelde Aida het verschil van drie goals. In de 29ste minuut maakte teamgenoot Anvit Ramlakhan er 7-3 van voordat opnieuw Aida in de 33ste minuut en Claidel Kohinor in de 36ste en 37ste minuut de eindscore op het scorebord zetten.

Het duel om de derde plek was een duidelijk voorbeeld van hoe snel zaken kunnen veranderen in een zaalvoetbalwedstrijd. De N.V. Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) keek bij rust nog aan tegen een 4-2 achterstand maar versloeg Staatsolie na een sublieme tweede helft alsnog met 7-5.

EBS won de wedstrijd om de vijfde plaats. Het werd 6-3 tegen SLM na een 1-1 russtand.

Het SZF versloeg het KPS met 4-1 en eindigde daarmee als zevende, KPS werd achtste.