Voorbereidingen Open Monumentendag in volle gang

De Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS), organiseert zondag 19 november aanstaande, wederom de Open Monumentendag. Op deze vijfde Open Monumentendag (#OMD2017), worden in vergelijking met het vorig jaar meer gidsen ingezet, ook zullen er vaste tijden zijn voor rondleidingen. De VVSS is onderdeel van Stadsherstel Suriname N.V., de organisatie die zich onder meer ten doel stelt het verwerven, beheren en exploiteren van monumentale panden in Suriname ten einde deze duurzaam in stand te houden voor het nageslacht. De VVSS verzorgde gisteravond in het Corner House een activiteit, een lezing die gehouden werd door Cynthia McLeod. De bedoeling ervan was om vrienden van de vereniging, gidsen en vrijwilligers die hun diensten verlenen op de #OMD2017, beter te informeren over de twee grootste publiekstrekkers Corner House en de Dixie Bar, die ook open zijn op 19 november. Samen met de leden van VVSS, gaf McLeod ook een rondleiding door het Corner House en de Dixie Bar.

Het Corner House, ook wel het Hoekhuis genoemd, staat op een perceel dat in 1748 door gouverneur Mauricius is uitgegeven aan het lid Strube van de Raad van Civiele Justitie. Het huis dat op dit perceel werd gebouwd, was met de voorgevel naar het plein gericht. McLeod vertelde ook over Susanna du Plessis, de wrede plantage-eigenares en de grote stadsbrand van 21 januari 1821. Ook kwamen de ontwikkelingen in de bauxietsector ter sprake, die allen een verbintenis hebben met het Corner House en de Dixie Bar. Na de grote stadsbrand van 21 januari 1821, liet de toenmalige eigenaar het huis herbouwen met de voorgevel naar de rivier. Susanna du Plessis, woonde ook in het Corner House. McLeod vertelde over de wreedheid van Du Plessis, zo had ze de borst van een tot slaaf gemaakte vrouw afgesneden, daarna liet ze haar doodbloeden op de stoep van het Hoekhuis aan de Waterkant met haar handen gebonden op de rug. Het Hoekhuis heeft veel eigenaren gehad, heden ten dage is de Suralco eigenaar van zowel het Hoekhuis als de Dixie Bar.

Het Hoekhuis staat bekend om zijn prachtige interieur. In de tuin is een zwembad met daarachter een ingang naar de Dixie Bar. Deze bar heeft in de koloniale periode gefungeerd als café voor de officieren. Er is ook een ingang aan de kant van het plein.

Op de #OMD2017 zal Cynthia McLeod presentaties geven in het Bischoppelijk Museum aan de Henck Arronstraat en in het Waaggebouw. Ook zullen de moskee en de synagoge hun deuren openen. Het Koto Museum, de Martin Luther Kerk en het hofje ernaast, zijn op 19 november overeens toegankelijk voor het publiek. In de Centrumkerk, de Oude Oranjetuin, verzorgt Phillip Dikland rondleidingen om 11.00 uur en om 12.00 uur. Verder zal dit jaar ook de EBGS Grote Stadskerk open zijn. De deelnemende kerken doen mee vanaf 11:00 uur, na de kerkdiensten. Voor de moskee aan de Keizerstraat geldt een kledingvoorschrift. Astrid Currie, bestuurslid VVSS, vertelt dat op de route diverse horecabedrijven een speciale #ODM2017 aanbieding hebben. Ook dit jaar is er een puzzelrally en natuurlijk zijn er ook stadstours die worden verzorgd door erkende gidsen.

door Richelle Mac-Nack