EBS pakt Centrale Bank basketbaltitel af

Na twee finalenederlagen op rij is het de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) nu wel gelukt de Centrale Bank van Suriname te verslaan in de finale van het basketbaltoernooi in het Centraal toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS-Plus). De stroomleverancier onttroonde de moederbank donderdagavond in een zinderende eindstrijd in de Ismay van Wilgen sporthal met 66-60.

Voor EBS is het de zevende basketbaltitel op rij. Centrale Bank, die de afgelopen twee jaar ten koste van EBS kampioen werd, blijft steken op zes. Door de eindstrijd van donderdag te verliezen slaagde de moederbank er niet in de titel voor een derde keer op rij te winnen. Staatsolie (van 2008 tot en met 2010) is de enige die drie keer na mekaar CTSS-Plus basketbalkampioen werd.

Vanwege zijn dominantie de afgelopen jaren was Centrale Bank favoriet in de finale van dit jaar. Maar de moederbank en aanhang kwamen in de Ismay van Wilgen Sporthal van een koude kermis thuis. Daar was vooral Vincent Bhola voor verantwoordelijk. De inmiddels 43-jarige routinier, die een paar maanden terug nog hoofdklassekampioen werd met De Schakel draaide de klok terug en had met 24 punten een belangrijk aandeel in de zege van EBS.

Bhola was met name in het derde kwart een doorn in het oog van CBvS. Hij benutte in die speelperiode dertien van zijn 24 punten inclusief drie van zijn vijf driepunters. Daarmee zorgde hij ervoor dat de verrassende 30-22 voorsprong van EBS bij rust ook aan het einde van de derde periode in tact bleef: 50-41.

Centrale Bank waagde in de slotperiode nog een comeback maar een threepointer van Steven Oehlers met luttele minuten te gaan bracht een einde aan alle illussies van de moederbank.

Naast Bhola droeg Sergio de Jong 16 punten bij aan de zege, terwijl Jermaine Benn 11 punten scoorde. Bij Centrale Bank leidde Harold Blokland met 20 punten terwijl Cherin Lachman en Maikel Riedewald 18 om 10 scoorden.

Het Korps Politie Suriname (KPS), dat in de halve finale er nog net niet in slaagde Centrale Bank te verslaan ging in de strijd om de derde plaats tegen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij NV (SLM) roemloos onderuit: 49-38 (ruststand 26-19).

Rosano Jagroep leidde de luchtvaartmaatschappij met 16 punten. Bij KPS registreerde niemand dubbele cijfers: Mitchell Zeefuik en Elton Pinas scoorden elk 8 punten.

De N.V. Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) eigende zich de vijfde plek toe, al was het nog maar net. Het nutsbedrijf won met het kleinst mogelijke verschil van Staatsolie: 48-47. Staatsolie leidde bij de rust met 22-21.

Bebeto Bondji leidde SWM met 13 punten terwijl Deel en Farley Newland elk 10 punten scoorden. Clifton Bendt leidde Staatsolie met 10 punten.

De strijd om de zevende plek werd gewonnen door het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur). Het Staatsziekenfonds (SZF) werd na een ruststand van 15-14 met 44-31 verslagen. Vernon Getrouw leidde Telesur met 15 punten. Fabian Pengel had 10 punten. Rodney Oldenstam leidde SZF met 9 punten.