EBS-basketbalteam onttroont Centrale Bank in zinderende CTSS-finale

Na twee nederlagen op rij is het de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) nu wel gelukt de Centrale Bank van Suriname te verslaan in de finale van het basketbaltoernooi in het Centraal toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS-Plus). De stroomleverancier onttroonde de moederbank donderdagavond in een zinderende eindstrijd in de Ismay van Wilgen sporthal met 66-60.

Voor EBS is het de zevende basketbaltitel op rij. De Centrale Bank, die de afgelopen twee jaar ten koste van EBS kampioen werd, blijft steken op zes. Door de eindstrijd van donderdag te verliezen, slaagde de moederbank er niet in de titel voor een derde keer op rij te winnen. Staatsolie (van 2008 tot en met 2010) is de enige die drie keer na elkaar CTSS-Plus basketbalkampioen werd.

Vanwege zijn dominantie de afgelopen jaren, was Centrale Bank favoriet in de finale van dit jaar. Maar de financiële instelling en haar aanhang in de Ismay van Wilgen sporthal, kwamen van een koude kermis thuis, daar was vooral Vincent Bhola voor verantwoordelijk. De inmiddels 43-jarige routinier, die een paar maanden terug nog hoofdklassekampioen werd met De Schakel, draaide de klok terug en had met 24 punten een belangrijk aandeel in de zege van EBS.

Bhola was met name in het derde kwart een doorn in het oog van CBvS. Hij benutte in die speelperiode dertien van zijn 24 punten inclusief drie van zijn vijf driepunters. Daarmee zorgde hij ervoor dat de verrassende 30-22 voorsprong van EBS bij rust, ook aan het einde van de derde periode intact bleef: 50-41. De Centrale Bank waagde in de slotperiode nog een comeback, maar een threepointer van Steven Oehlers met luttele minuten te gaan, bracht een einde aan alle illusies van de moederbank.

Naast Bhola droeg Sergio de Jong 16 punten bij aan de zege, terwijl Jermaine Benn 11 punten scoorde. Bij Centrale Bank leidde Harold Blokland met 20 punten, terwijl Cherin Lachman en Maikel Riedewald 18 om 10 scoorden.

KPS-SLM

Ook in de strijd om de derde plek stelde de favoriet teleur. Het Korps Politie Suriname (KPS), die in de halve finale er nog net niet in slaagde Centrale Bank te verslaan, ging tegen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij N.V. (SLM) roemloos onderuit: 49-38.

De eindscore geeft een ietwat vertekend beeld, want SLM domineerde zodanig dat het op gegeven moment met een verschil van 20 punten aan leiding ging. dat, terwijl het team na de eerste tien minuten nog tegen een 14-11 achterstand aankeek.

Maar het KPS kon ondanks opzwepende muziek van zijn brassband die voorsprong niet behouden. Doordat de aanval stokte, kwamen de zonen van hermandad in de tweede periode tot slechts 5 punten waardoor SLM, die wel succes had met scoren, bij rust een 26-19 voorsprong nam.

Ook in de derde periode bakte KPS er in aanvallend opzicht niets van. Dit keer scoorden de wetsdienaren maar 3 punten tegenover 16 van SLM die  daardoor zijn voorsprong naar 42-22 vergrootte. In de derde periode deed KPS nog wat terug, maar de schade was niet meer te herstellen. Rosano Jagroep leidde de luchtvaartmaatschappij met 16 punten. Bij KPS registreerde niemand dubbele cijfers: Mitchell Zeefuik en Elton Pinas scoorden elk 8 punten.

SWM-Staatsolie

De N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) eigende zich de vijfde plek toe, al was het nog maar net. Het nutsbedrijf won met het kleinst mogelijke verschil van Staatsolie: 48-47. Na de eerste tien minuten ging Staatsolie nog met 14-10 aan leiding. Ook bij rust leidden de olieboorders nog, maar nu was de voorsprong verkleind naar 22-21. In het derde kwart nam SWM echter de overhand. Geleid door Ferugho Deel, die in die periode 8 van zijn 10 punten scoorde, nam de waterleidingmaatschappij een 40-33 voorsprong.

Staatsolie poogde in de slotfase een comeback en was heel dichtbij het tij volledig te keren, maar schoot zichzelf met een paar missers in de slotseconden in het been waardoor SWM vasthield aan de zege. Bebeto Bondji leidde SWM met 13 punten, terwijl Deel en Farley Newland elk 10 punten scoorden. Clifton Bendt leidde Staatsolie met 10 punten.

Telesur-SZF

De strijd om de zevende plek werd gewonnen door het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur). Donderdag werd het Staatsziekenfonds (SZF) met 44-31 verslagen. Telesur legde de basis voor de zege al in de eerste tien minuten door aan het einde van die eerste periode met 17-8 aan leiding te gaan. Dat had de telecomprovider vooral te danken aan vernon Getrouw, die 9 van zijn game-high 15 punten scoorde in de eerste quarter.

De voorsprong van Telesur kwam daarna nooit meer in problemen. Bij rust ging het bedrijf met 14-15 aan leiding en in de derde periode met 30-19. Naast Getrouw scoorde Fabian Pengel 10 punten voor Telesur. Rodney Oldenstam leidde SZF met 9 punten.