‘Weglopen is teken van zwakte’

Afgelopen dinsdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, zei Abop-parlementariër Edward Belfort, dat hij met een ‘man to man’ confrontatie bezig was met de president. Hij haalde de verschillende problemen aan waarmee de gemeenschap sinds het aantreden van de president te kampen heeft en vroeg hem hoelang hij het volk zal laten pinaren. Terwijl het assembleelid bezig was met zijn betoog, verliet de president ‘s lands vergaderzaal, gebarend met zijn wijsvinger boven zijn oor. Belfort om een reactie hierop gevraagd, zegt dat het weglopen van de president een teken is van zwakte.

Belfort benadrukte in het parlement dat het volk van Suriname het zwaar te verduren heeft en vroeg de president hoelang hij door zou gaan met het vertellen van verhaaltjes. “Het Onafhankelijkheidsplein is nog steeds gebarricadeerd is, terwijl er elke week minimaal SRD 20.000 ervoor wordt neergeteld”, sprak Belfort. Hij gaf aan dat Bouterse in 2007 tijdens de regeerperiode van president Ronald Venetiaan op straat was gekomen toen de koers nog SRD 2,80 was voor de US-dollar.

Belfort rekende uit dat iemand die toen SRD 2000 verdiende US-dollar 714 had. Hij rekende uit dat diezelfde SRD 2000 met de koers van SRD 7.85 voor de US-dollar nu slechts US-dollar 254 waard is.

Belfort zegt dat hij de president gewoon een spiegel heeft voorgehouden. “Alles was duidelijk herkenbaar voor hem, vandaar hij geen antwoord kon geven en is weggelopen. Er is geen sector in het land te noemen die niet lijdt en er is chaos en achteruitgang”, geeft Belfort aan. Hij is van mening dat de president zijn functie op basis van artikel 98, van de Grondwet, dient neer te leggen. Dit artikel stelt, dat indien in het geval voorzien in artikel 140, een vervolging tegen de president wordt ingesteld, de vicepresident waarneemt. Nu de auditeur-militair 20 jaar celstraf heeft geëist tegen Bouterse, moet de vicepresident overnemen, volgens Belfort.

Terwijl het assembleelid nog bezig was met zijn betoog, verliet de president ‘s de vergaderzaal “Ik heb hem ook gezegd dat hij weggaat, maar dat het volk ziet wat hij doet. Ik ben niet gek. Alles wat ik heb gezegd, is te zien in de samenleving”, aldus Belfort.

-door Priscilla Kia-