Caricom-commissie brengt binnenkort marihuana rapport uit

De Caricom Marihuana Commissie, welke in 2014 is ingesteld, brengt binnenkort een rapport uit, waarin alle data is verzameld van specifieke groepen uit verschillende Caricom-landen betreffende het gebruik van marihuana (cannabis) voor medische doeleinden. De commissie heeft reeds een aantal Caricom-landen bezocht en Suriname is het laatste land, dat in dit kader bezocht wordt. De meeting vond plaats in Buurtcentrum Stibula en had als doel te meten hoe de Surinaamse samenleving denkt omtrent het gebruik van marihuana voor medische doeleinden. Tijdens de meeting kwam naar voren, dat sommigen vinden dat cannabis niet alleen voor medische doeleinden gebruikt kan worden, het zou eventueel ook gelegaliseerd kunnen worden. Maar er zijn in ons land veel organisaties die tegen cannabis zijn, omdat goede controlemechanismen niet aanwezig zijn. Volgens hen is Suriname er nog niet klaar voor, er moeten eerst een aantal zaken in orde gemaakt worden.

In Suriname denkt men over het algemeen negatief over cannabis. Het is dus belangrijk dat de samenleving goed geïnformeerd wordt. Sommigen zien economische voordelen voor Suriname: als er zoveel verdiend kan worden, waarom duurt het dan zolang voordat Suriname ook een cannabis business start. Iemand zei tijdens de meeting, dat het gebruik van alcohol en sigaretten, waar je kanker van kunt krijgen, nog schadelijker kan zijn. Anderen zijn ervan overtuigd dat er in de medicijnen van tegenwoordig heel wat drugs voorkomen.

NGO’s in de gezondheidssector en diverse organisaties en instituten die belast zijn met drugs- en verslavingsbeleid, waren uitgenodigd.

De Nationale Anti-Drugsraad Suriname (Nar), heeft haar uitvoerend bureau belast met de organisatie van deze consulatiebijeenkomsten, waarbij er wordt samengewerkt met het ministerie van Volksgezondheid, het directoraat Cultuur van het MinOWC en de Caricom-desk van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

-door Kimberley Fräser-