Israël kan Suriname helpende hand bieden

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), organiseert in samenwerking met de Caribbean Israel Leadership Coalitium (CILC) van 8 tot en met 10 november, de Israel-Suriname Technology and Investment Conference in de Banquet Hall van Hotel Torarica. Het is een handelsconferentie met als doel een partnerschap aan te gaan op business gebied. Kelvin Jon Ming, vertegenwoordiger van CILC, zegt dat Israël niet zo veel meer te bieden heeft als andere landen, maar kan helpen met het zoeken naar oplossingen voor de verschillende problemen in de diverse sectoren waarmee landen kampen. “Israël staat bekend om de explosieve ontwikkeling op het gebied van technologie in de afgelopen jaren. Een goede gelegenheid om zaken te doen met de verschillende bedrijven”, zegt Jon Ming. Tijdens de conferentie zal de nadruk gelegd worden op technologie, innovatie en investeringsmogelijkheden in diverse sectoren, zoals: agri-business, visserij, mijnbouw, toerisme, renewable energy, bouw en constructie, cyber security en environmental technology. De conferentie bestaat uit presentaties, tevens is er ruimte voor paneldiscussies. Het is ook een goede gelegenheid voor Israëlische en Surinaamse ondernemers om zaken te doen met elkaar. Jon Ming gelooft sterk dat er een goede samenwerking zal ontstaan. Hij zegt verder dat er veel uitdagingen zijn in Suriname voor wat betreft de industrie. Israël kan Suriname helpen met zijn technologische kennis.

De vertegenwoordiger van Israël, Erez Zaionce, zegt dat besproken zal worden wat Israël ons land allemaal te bieden heeft en hoe Israël kan inspelen op de problemen binnen Suriname.

Minister Ferdinand Welzijn is voorstander van een goed overleg tussen particulier en overheid, maar ondernemerschap is de drijfveer van onze economie, waardoor alles niet alleen in handen van de overheid moet liggen. De minister vindt dat particuliere bedrijven meer initiatieven moeten nemen en de overheid heeft de plicht om de ondernemers te faciliteren. “Alle mogelijkheden die er zijn, moeten blootgelegd worden en alle ondernemers moeten de volledige ondersteuning krijgen om zaken te kunnen doen, winst te maken en werkgelegenheid te creëren.” Pansa Group, Suralco en Grassalco, zijn volgens Welzijn de belangrijke bedrijven die in de conferentie participeren. CILC is de intermediair tussen Israël en de verschillende landen. De president van CILC, André Thomas, is afkomstig van Barbados. Barbados had het voorrecht om afgelopen mei de eerste conferentie te organiseren. CILC is voor het eerst in Suriname.

door Kimberley Fräser