Gebouw Hendrikschool moet dringend worden gerenoveerd

Het gebouw van de Hendrikschool moet dringend worden gerenoveerd. Schoolleider Gusta Kesoemoarso trekt aan de bel.

Vandaag vierde de school haar 130-jarig bestaan, maar deze dag is niet zorgeloos begonnen. Reeds vroeg in de ochtend begaf een van de trappen het, omdat de fundering op instorten staan. “Gelukkig zijn we bespaard gebleven van ongelukken”, zegt Kesoemoarso opgelucht.

Zowel de leerlingen als de leerkrachten zijn in de bloemetjes gezet. Ook oud-leerlingen en leerkrachten hebben genoten van de variatie aan muziek en het lekker eten. “We gaan niet alleen feesten. We zijn gestart met een kleurkaartenactie om het gebouw te renoveren, dat is nu prioriteit”, zegt een vastberaden Kesoemoarso. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst en mag niet verloren gaan, meent de directeur. Ze is zich ervan bewust dat met een kleurkaartenactie alleen, het gebouw niet gerenoveerd kan worden. Er zijn meer acties nodig. Er zijn reeds twee stichtingen, Behoud Hendrikschool en Stimulering Fonds Hendrikschool, in het leven geroepen om de daad bij het woord te voegen. Het ministerie van Onderwijs, Weten-schap en Cultuur, laat het echter afweten. Vertegenwoordigers zijn wel langs geweest om begrotingen te maken, maar er zijn geen stappen ondernomen om het gebouw te renoveren. “Alle gebouwen moeten gerenoveerd worden”, aldus de schoolleider.

Zij vindt dat het niet zover mag komen dat het gebouw verloren gaat, omdat diverse Surinaamse toppers aan deze school hebben gestudeerd. Enkele van de bekende Surinamers die op deze school les hebben gehad, zijn: Jaggernath Lachmon, Johan Ferrier en Erwin de Vries. “Ook de familie Adhin komt van deze school”, zegt Kesoemoarso.

Ze hoopt dat zowel particulieren als de overheid helpen om de school te renoveren.

door Seshma Bissesar