SWM en SZF CTSS-voetbalfinalisten

De strijd om het voetbalkampioenschap bij het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS Plus) gaat tussen de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en het Staatsziekenfonds (SZF). Het duo stelde zaterdagavond in het Dr.Ir.Fran-klin Essed Stadion zijn plek voor het slotstuk veilig door respectievelijk het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) na strafschoppen met 4-2 te verslaan.

SWM had in Telesur geen makkelijke tegenstander. De telecomprovider liet de titelverdediger keihard voor de overwinning werken. Zoals verwacht begon de waterleverancier sterk, maar nam Telesur zoetjes aan het spel over. Het telecommunicatiebedrijf hanteerde een speciale strategie om het spel van de kampioen te ontregelen. Er werd kort afgedekt en druk naar voren uitgeoefend. Pas tegen het einde van de eerste helft herpakte SWM zich en kwam zij weer beter in het spel. Het tweede bedrijf kenmerkte zich als één, waarbij beide bedrijven gingen voor de zege. De frustraties hoopten zich op en dat had als resultaat dat SWM-assistent coach Neville Norah met de rode kaart naar de tribune werd verwezen. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Telesur haalde zoals verwacht haar troef te voorschijn door eerste doelman Clint Ost met Claidel Kohinor te vervangen. Wie gedacht had dat Kohinor wederom reddingen zou verrichten kwam er bedrogen vanaf. SWM scoorde al haar doelpogingen, terwijl omgekeerd SWM-doelman Murvin De Mees twee inzetten van Telesur stopte en zo zijn bedrijf naar de finale hielp.

Het Staatsziekenfonds (SZF) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bezorgden elkaar in een spannende ontmoeting om en om slagen. SZF sloeg als eerst toe via spelmaker Ivanildo Misidjan. De aanvaller liep goed in op een dieptepass. CBvS-doelman Harold Blokland kwam uit zijn doel lopen, maar maakte een verkeerde inschatting waardoor Misidjan het leder makkelijk in het lege doel kon deponeren: 1-0. Aan het begin van de tweede helft oefende CBvS druk naar voren uit. De moederbank kreeg echter een tegenslag te verwerken, nadat verdediger Steven Kruienhof met een rode kaart het strijdtoneel moest verlaten. SZF wist haar numerieke meerderheid echter niet in dominantie uit te drukken. Met nog zeven minuten spelen kreeg CBvS een vrijetrap, die op prachtige wijze door Otmar Moor voorbij de ‘muur’ van SZF werd binnen geschoten: 1-1. De centrale verdediger hielp zijn bedrijf zo naar een strafschoppenserie.

CBvS leunde in deze fase op doelman Blokland, die in de voorgaande partij tegen de Energie Bedrijven Suriname (EBS) twee penalty’s stopte. Beide organisaties namen hun strafschoppen in de vijf-om-vijfserie echter zorgvuldig, waardoor de beslissing in de 1-om-1 serie moest vallen.  Michael Leeuwin had de kans CBvS naar de finale te trappen, nadat Blokland de inzet van SZF’er Renato Ceder stopte. Leeuwin trapte echter tegen de deklat, waarna SZF bij zijn volgende twee inzetten scoorde en Purcy Belfor (CBvS) naast trapte.  Blijdschap en opluchting in het kamp van SZF, dat in de finale zich tegen SWM zich kan revancheren. SWM won het vorig jaar in de halve finale met 3-2 en schakelde daarmee de zorgverzekeraar uit.

Overige uitslagen: EBS-SLM 2-0 (1-0) en Staatsolie-KPS 1-0. Programma finaleronde (woensdag 8 november): 18:00 uur KPS-SLM 7e/8e; 19:15 uur EBS-Staatsolie 5e/6e; 20:30 uur CBvS-Telesur 3e/4e  en 21:45 uur SWM-SZF 1e/2e.