Centrale Bank en EBS in derde opeenvolgende basketbalfinale

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is nog één zege verwijderd van een derde opeenvolgende basketbaltitel in het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS Plus). De moederbank neemt het net als in de afgelopen twee jaar in de eindstrijd op tegen de EBS.

Waar EBS weinig moeite had met SLM, scheelde het een haartje of de reeks aan finalewedstrijden was abrupt aan een einde gekomen tegen het KPS.

De titelverdediger kreeg de schrik van zijn leven. De wetsdienaren kwamen in de slotperiode een achterstand van twaalf punten te boven en leken op het einde zelfs de wedstrijd in hun voordeel beslist te hebben toen Derryle Cotino na een steal een at-the-buzzer doelpoging benutte.

Terwijl de spelers van CBvS verstijfd toekeken, gingen de KPS-aanhang, Cotino en ploeggenoten uit hun dak, maar de vreugde was van korte duur. Het arbitersduo Romero Linger en Dino Pique was namelijk van mening dat de bal de handen van de KPS-speler na het afgaan van de zoemer had verlaten.

Ondanks protesten van de zonen van Hermandad bleef de eindscore van 52-52 op het scorebord staan. In de verlenging bleef het KPS het de Centrale Bank moeilijk maken, maar de titelverdediger tapte in de extra periode vanwege zijn ervaring uit een ander vaatje en trok uiteindelijk met 57-63 aan het langste eind. Cherin Lachman leidde de winnaar met 21 punten, terwijl Maikel Riedewald 15 punten bijdroeg. Cotino, Mitchell Zeefuik en August Gefferie scoorden 17, 16 om 13 punten voor het KPS.

De EBS had nauwelijks moeite met de SLM.

Het duel eindigde in een 50-37 zege voor de stroomleverancier die net als CBvS op zoek is naar zijn zevende CTSS Plus basketbalkampioenschap.

Het benedenmaatse spel van tegenstander SLM was opvallend. De luchtvaartmaatschappij kwam in de eerste tien minuten tot slechts tien punten en had bij rust maar zes punten gescoord tegenover 25 voor de EBS.

Echter was de lage productie van de SLM enigszins te verklaren. Coach Bruce Zamuel hield zijn topscorer Bryan Davids voor grote delen van de wedstrijd op de bank, terwijl ook andere bewezen scorers zoals Gregory Weidum weinig minuten maakten. Vincent Bhola en Sergio de Jong scoorden 17 om 16 punten voor EBS, terwijl Davids en Weidum 10 om 8 punten noteerden bij SLM.

Overige uitslagen: Staats-olie-SZF 36-32 en SWM-Telesur 52-43.

Programma finaleronde donderdag 9 november (Ismay van Wilgen Sporthal): 18:00 uur SZF-Telesur  (7e/8e); 19:00 uur Staats-olie-SWM (5e/6e); 20:00 uur KPS-SLM (3e/4e) en 21:00 uur CBvS-EBS (1e/2e).