TOERISME EN ZIJN WINSTGEVENDHEID

We praten al jaren over het bevorderen van het toerisme in dit land maar zijn er tot nog toe niet echt in geslaagd het tot een van onze belangrijkste inkomstenbronnen te maken. We beschikken wel over mensen die in de toerismesector al jaren aan de weg timmeren en tot op heden hun uiterste best doen om vooral uit het ecotoerisme munt te slaan, maar tevreden mogen ook deze personen niet helemaal zijn. Het kan allemaal veel beter en om de zaak goed en effectief aan te zwengelen, moet men ook vanuit de overheid aansluiten om dit karretje op een succesvolle wijze te kunnen trekken. En juist daar is in de afgelopen jaren te weinig steun voor ontvangen. Er dient heel wat te gebeuren alvorens we vooral de buitenlander zover krijgen om voor ons land te kiezen als vakantiebestemming. Recentelijk nog, verklaarde de directeur van de SLM, dat als we de toerist uit met name Europa naar dit land willen halen er vooral in het binnenland behoorlijk geïnvesteerd zal moeten worden in een professionele opvang. En juist daar schort het voor de topman van de SLM, nog behoorlijk aan. Wat ook speelt, is de niet al te rooskleurige nieuwspresentatie over Suriname in het buitenland, die maakt dat men liever een andere bestemming kiest. Ook de Surinaamse mens die werkzaam zou willen zijn in de toerismesector, zal een behoorlijke ‘mind-shift’ moeten ondergaan en de bezoeker van ons land hoffelijker moeten bejegenen. Als we dat niet kunnen of nog in onvoldoende mate beseffen, zal de toerismesector heel moeizaam of helemaal niet van de grond komen. Investeerders in Suriname moeten ook gaan beseffen dat deze sector erg lucratief kan zijn, als hij eenmaal goed draait en de buitenlander hier prettige goed verzorgde dagen kan doorbrengen. Met de communicatiemiddelen die thans aan zovelen beschikbaar zijn via het Internet, is het voor een buitenlander o zo eenvoudig ons land aan te prijzen of de grond in te boren, als die persoon een nare ervaring in met name de horecasector heeft doorgemaakt. De bezoeker van ons land moet daarom vanaf het moment dat deze op Zanderij of aan de grens in het oosten of westen arriveert, netjes worden bejegend en dat moet nog velen in dit land aangeleerd worden. Investeren in toeristische faciliteiten gebeurt ook niet in een vloek en een zucht en er is vaak zeer veel geld mee gemoeid. En juist thans is het zo, dat niet veel kapitaalkrachtigen mede door de heersende financieel-economische crisis, in het toerisme wensen te investeren. Men kijkt liever de kat uit de boom en wacht op het moment dat de economische groei weer voelbaar is, de wisselkoersen voor vreemde valuta weer stabiel zijn en onze nationale munt een solide dekking vertoont. Waar men zeker niet aan voorbij mag gaan, is onze hoofdstad die een vieze, stinkende indruk maakt, waar rondlopende zwervers bezoekers lastig vallen en de zwaar in verval geraakte monumentale panden, die grotendeels onder het beheer van de overheid vallen, zeker geen visitekaartje voor dit land zijn. Daar moet men alvast verbetering in brengen, alvorens men het toerisme op grote schaal denkt te kunnen promoten. We moeten ons naar onze mening, concentreren op het ecotoerisme en daar de buitenlanders warm voor trachten te maken, maar zullen dan wel de faciliteiten in het achterland moeten vermeerderen en professioneel van opzet maken, willen we geen slechte indruk achterlaten. En zover zijn we volgens de SLM-directeur nog lang niet. Volgens de SLM-baas moet daar wel spoedig verandering in komen, anders verliest de maatschappij TUI straks ook interesse om nog hierheen te vliegen. Kortom, we moeten snel en serieus gaan werken aan de daadwerkelijke en professionele benadering van het toerisme, willen we uit deze sector meer harde valuta voor dit land verdienen.