SZF behoudt damtitel CTSS Plus

Het Staatsziekenfonds (SZF) heeft zondagmiddag op het Lalla Rookhcomplex zijn damtitel behouden. De ziekenzorg-verzekeraar won dit onderdeel, dat voor het laatst in 2007 werd gehouden, door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te verslaan. Na afloop was de score in evenwicht 1-1 (3-3 bordpunten). Een barragepartij (sneldammen met tien minuten bedenktijd) moest dus de doorslag brengen. De ziekenzorgverzekeraar stuurde haar sterkste troef in de persoon van damdokter John Sadiek om het op te nemen tegen William Orie (CBvS). Sadiek toonde wederom waarom hij jarenlang de titel als beste dammer van Suriname droeg. De 72-jarige arts hielp zijn bedrijf aan haar derde opeenvolgende titel en overall veertiende kampioenschap.

Vermeldenswaard is dat de strijd om het damkampioenschap sinds 1997 steeds door het SZF of CBvS is gewonnen. De moederbank veroverde de hoofdprijs driemaal, terwijl SZF er negenmaal met de ereprijs vandoor ging.

SZF-er Arnaldo Landbrug boekte de eerste zege in dit slotstuk door Patrick Promes (CBvS) te verslaan. Johan Sadiek en Stanley Moetoer kwamen hierna niet verder dan een remise. Het was dus nu geheel aan Orie om CBvS een kans op de titel te geven. De oud damlandskampioen maakte geen fout en versloeg Reza Sadiek.

De strijd om de derde plaats tussen het Korps Politie Suriname (KPS) en Staatsolie had na (1-1/3-3 bordpunten) ook een barragepartij nodig om de winnaar aan te wijzen. KPS toonde zich in de persoon van Nazir de betere door deze beslissingspartij te winnen. Nazir versloeg Harpal van Staatsolie. Harpal versloeg in zijn eerste partij KPS’er Marcet.

Hierna speelden Bronstein (KPS) en Debipersad (Staatsolie) remise. Nazir forceerde vervolgens de beslissende partij door Nidha (Staatsolie) te verslaan.

Het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) troefde de Energie Bedrijven Suriname (EBS) in de strijd om de vijfde plaats af met 2-0/4-2 bordpunten. De telecomprovider won twee van de drie ontmoetingen. R. Pansa (Telesur) haalde de eerste overwinning binnen door Sampaker (EBS) te verslaan.

Hierna was het de beurt aan Sital (EBS) die de score in evenwicht bracht door E.Etnel (Telesur) klein te krijgen. A.Daal (Telesur) stelde vervolgens de zege veilig door Rickets (EBS) te verslaan.

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) boekte een reglementaire zege op de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) in de strijd om de zevende plek. Volgens de wedstrijdleiding belde een vertegenwoordiger van SLM op om af te melden en dus werd SWM als winnaar aangewezen. Een half uur later kwamen drie spelers van SLM opdagen, maar was het doek al gevallen. Naar zeggen van de wedstrijdleiding had SLM nog een kans gehad was er niet afgemeld. “De klok liep al, maar dan hadden zij tenminste nog dertig minuten om te spelen. Ze hebben dus een grote fout gemaakt door af te melden,” aldus de wedstrijdleiding.