‘Brandstof binnenland niet op prioriteitenlijst regering’

Duizenden bewoners van het binnenland zitten al acht maanden in het donker, omdat er geen brandstof is geleverd aan de dorpen. Volgens de directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Dave Abeleven, zijn alle stukken voor de betaling opgemaakt en doorgestuurd naar Financiën voor goedkeuring. Zolang de betaling niet is geschied, kan er geen benzine aangeleverd worden. Abop-parlementariër Marinus Bee, zegt dat het duidelijk is, dat het leveren van brandstof aan de dorpen in het binnenland, geen prioriteit is voor de regering.

Er is geen brandstof geleverd, omdat er een achterstand is in de betaling aan de leverancier. “NH heeft zijn deel al gedaan, maar het ministerie van Financiën betaald selectief op basis van prioriteiten. De bewoners zullen in het donker blijven zitten totdat Financiën de betalingsachterstand bij de leverancier inloopt”, zegt Bee. Hij geeft verder aan dat de binnenlandbewoners na de verkiezingen maanden hebben moeten wachten om brandstof te krijgen, maar zegt dat zij nu het langst hebben gewacht.

Vooral voor studerende kinderen is het nu moeilijker geworden, omdat in veel dorpen er slechts van 19.00u tot 23.00u elektriciteit is. “Nu er helemaal geen elektriciteit is, is het probleem groter”, stelt Bee. Ook voor leerkrachten is het heel erg moeilijk. Volgens Bee is dit een van de redenen waarom leerkrachten niet naar het binnenland willen om les te geven.

“Zij verlaten hun huis in Paramaribo waar er 1x24u elektriciteit is om nu slechts van 19.00u tot 23.00u of maandenlang zonder elektriciteit te zitten”, geeft Bee aan. Het tekort aan brandstof zorgt er ook voor dat het leven in het binnenland veel duurder wordt. “Winkeliers hebben goederen die in de koelkast bewaard moeten worden. Als er geen brandstof is, moeten zij zelf in hun elektriciteitsbehoefte voorzien, waarvan de kosten doorberekend worden in de prijzen van de goederen in de winkels”, legt Bee uit.

Als reactie op geruchten dat de geleverde brandstof door binnenlandbewoners voor wederverkoop aan goudzoekers wordt aangeboden, zegt Bee daarin niet te geloven, omdat de brandstof van groot belang is voor de bewoners. “Ik weet wel, dat vroeger tijdens de distributie vanuit Paramaribo naar de dorpen, een georganiseerde misdadigersgroep opereerde die de brandstof aftapte”, aldus Bee.

-door Priscilla Kia-