IBW’er presenteert oplossing drinkwaterproblematiek Commewijne

Sharmaine Artist van IBW University of Applied Sciences, heeft gisteren haar afstudeerpresentatie succesvol verdedigd in het auditorium van de universiteit aan de Grote Combéweg. Artist volgde de bacheloropleiding Mining & Resource Engineering en had als afstudeerpresentatie: ‘Hydrological and Water Quality analysis of surface water in the district of Commewijne as a possible source for drinking water’. Artist heeft onderzoek verricht naar het oppervlaktewater om te kijken als dit een bron van drinkwater kan zijn voor de bewoners van Commewijne. Zij heeft onderzoek verricht in de Surinamerivier, Commewijnerivier en de Orleanekreek. Uit haar onderzoek blijkt dat zoutwater intrusie de rivieren en de kreek al hebben bereikt. Het streven is om zoveel als mogelijk zoetwater te onttrekken om de bewoners van Commewijne te voorzien van water. Artist zegt dat aan de hand van metrologische en hydrologische metingen, gebleken is, dat de Surinamerivier ter hoogte van La Liberte, het meest geschikt is om oppervlaktewater te onttrekken. Bij het onttrekken van het water zal er volgens haar rekening gehouden moeten worden met het getij. Artist geeft aan dat er voor zoetwater wordt gekozen, omdat het veel minder kost dan het zuiveren van zoutwater. Door middel van het nieuwe waterstation te La Liberte zal het water via buizen verder worden getransporteerd naar de overige waterstations in Commewijne.

Artist is zelf werkzaam bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) op de afdeling Planning & Onderzoek. SWM-directeur, Marlon Oosterling die zelf aanwezig was, was erg onder de indruk van haar presentatie. Hij zei tegen de IBW-directeur, Guillermo Samson, dat de SWM altijd zijn medewerking zal verlenen voor stageplekken. Oosterling kon zich helemaal terugvinden in de presentatie van Artist. Hij gaf aan dat er inderdaad water onttrokken zal worden uit de Surinamerivier ter hoogte van La Liberte en dat er daar een waterstation met een prijskaartje van 11.000 euro komt te staan.

Artist is van het Natin geslaagd als chemisch analist. Hierna was zij op zoek naar een andere uitdaging die betrekking had op scheikunde. Zij heeft haar bachelor in vier jaar afgerond. Zij heeft voor haar afstudeerpresentatie een acht behaald. In totaal heeft zij 281 creditpoints behaald wat ver boven het vereiste is (240 creditpoints). Zij draagt nu de titel Bachelor of Science. Artist wil graag procestechnologie doen, wat niet in Suriname gevolgd kan worden. De SWM-directeur gaf aan dat de SWM bereid is de vervolgstudie van Artist onder contract voort te zetten. Artist kon niet genoeg woorden vinden om haar erkentelijkheid te uiten. De examencommissie bestond uit drs. Guillermo Samson (voorzitter), dr. Jap Tjoen San, Marlon Oosterling, Daniel Lachman PhD, prof. Dennis Mans, ir. Jacky Mitro, prof. Theo Wong, PhD, en ir. Clyde Griffith. Lachman complimenteerde Artist voor haar thesis, omdat deze naar zijn mening op masterniveau is.

-door Johannes Damodar Patak-

 

 

More
articles