Peneux geeft AdekUS specifieke taken mee

Tijdens de 49e Dies Natalis, die zoals gewoonlijk in de Centrumkerk wordt gehouden, heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, enkele specifieke taken meegegeven aan het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdekUS). In de komende periode zal het bestuur zich sterk moeten maken voor een onderzoek naar de eventuele mogelijkheden voor de instroom van zogeheten ‘zij-instromers’ aan de universiteit. Volgens de minister is zij-instroom al lang bekend bij buitenlandse universiteiten. Ook wil de minister dat de instroomeisen van de Faculteit der Technologische Wetenschappen geëvalueerd worden. Verder merkte hij op dat het schakeljaar uit zijn voegen is gegroeid, daarom acht hij een gedegen evaluatie hiervan van groot belang. Ook wil Peneux dat het bestuur in de komende periode het functioneren van de wetenschappers aan de universiteit, evalueert. De minister gaf aan dat AdekUS enkele jaren terug begonnen is met een traject om docenten te professionaliseren, dit proces moet volgens hem in een versneld temp voortgezet worden.

De instituten die binnen de ADeKUS, wel of niet in de vorm van een stichting functioneren en gebruik maken van alle universiteitsfaciliteiten tegen een geringe of geen bijdrage ter dekking van de daaruit voortvloeiende kosten, hebben volgens Peneux ook een grondige evaluatie nodig.  “Wij moeten als gelijke partners naast elkaar werken en komen tot een transparante werkverhouding met genoemde instituten”, benadrukt hij. De minister ziet ook graag dat de mogelijkheid bekeken wordt om de onafgebouwde gebouwen op de campus in 2018 af te bouwen, zodat medewerkers beter kunnen worden gefaciliteerd.

Ook is de minister van mening dat de universiteit meer dienstverlenende projecten binnen moet halen en uitvoeren. Tijdens de 49e Dies natalis heeft hij een beroep op het Surinaams bedrijfsleven gedaan om veel meer gebruik te maken van het kader dat op onze universiteit aanwezig is. Peneux zegt dat de universiteit zowel dienstverlenende als onderzoeksprojecten uit kan voeren voor het bedrijfsleven. Om deze taken uitgevoerd te krijgen, kan het bestuur rekenen op de ondersteuning van de minister. Peneux zegt alles in het werk te zullen stellen om de universiteit in dit traject te ondersteunen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles