Basketballers Centrale Bank starten jacht op threepeat

Tot nog toe is het alleen Staatsolie gelukt drie keer op rij basketbalkampioen te worden in het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS-Plus). De Centra-le Bank van Suriname (CBvS) is erop uit dat staaltje te herhalen.
De moederbank, die de afgelopen twee jaar met de hoofdprijs aan de haal ging begon woensdagavond zijn jacht op een threepeat met een overwinning. Uitgerekend de olie-boorders, die van 2008 tot en met 2010 als enige bedrijf drie keer op rij het kampioenschap veroverden, werden in de Ismay van Wilgen Sporthal verslagen: 46-34.
De zege van de CBvS is zoals de afgelopen jaren al het geval was ook nu geen verras-sing, want meer dan de helft van het team van de moederbank heeft een verleden in de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) of is nog steeds actief in de landelijke basketbalcompetitie.
Twee waren woensdag een doorn in het oog van Staatsolie: Harold Blokland en Stefano Eudoxie, de laatste werd enkele maanden geleden nog hoofdklassekampioen met De Schakel. Het duo nam samen maar liefst 36 punten voor zijn rekening. Ze scoorden 25 om 11 punten. Daartegenover stond Loren-zo Adasi. De behendige guard, die in de hoofdklasse voor onder meer CLD, Yellow Birds en De Schakel uitkwam scoorde achttien punten voor Staatsolie, maar kon in zijn eentje niet veel beginnen tegen de moederbank. Bij rust ging de Centrale Bank al met 24-19 aan leiding.
Ook de N.V. Energie Bedrijven Suriname Su-riname (EBS), die de afgelopen jaar telkens semi-kampioen werd achter de CBvS begon het toernooi met een overwinning. De EBS versloeg in de strijd van de nutsbedrijven de N.V. Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) met het kleinst mogelijke verschil: 56-55.
Ofschoon EBS met Sergio de Jong, Jermain Benn en Vincent Bhola fa-voriet was tegen de SWM bleef het duel van begin tot eind verrassend gelijkopgaand. SWM leunde vooral op nieuweling Keith Zinhagel en Forgild Krak. De waterleidingmaat-schappij stevende zelfs af op een stunt, voordat het door geklungel in de slotseconden van de wedstrijd een voorsprong van twee punten uit handen gaf. Onnodige turnovers deden SWM uiteindelijk de das om. EBS profiteerde van die fouten en trok middels opeenvolgende baskets van De Jong en Donovan Kirton alsnog aan het langste eind. De Jong en Bho-la leidden het energiebedrijf met elk 15 punten, terwijl Kirton 10 punten bijdroeg. Zinha-gel en Krak hadden elk 17 punten voor SWM.
Het Korps Politie Suriname (KPS), de revela-tie van het vorig jaar is eveneens favoriet voor het kampioenschap. De wetsdienaren kregen in een herhaling van hun openingsduel van vorig jaar opnieuw het Staatszie-kenfonds (SZF) klein: 50-47. Het KPS had zijn handen vol aan SZF, maar dat had voor een deel te maken met het gegeven dat de zo-nen van hermandad spelmaker Herbert Wat-son voor een groot deel van de wedstrijd op de bank hielden. De pointguard werd hal-verwege de tweede quarter ingezet, maar kon niet voorkomen dat SZF, onder leiding van Sergio Panka de pauze met een 20-17 voorsprong inging. Aan het einde van de der-de periode was het nog steeds de zorgverze-keraar die met 33-32 aan leiding ging. Hal-verwege het vierde kwart nam KPS met 43-42 zijn eerste voorsprong sinds vroeg in de eerste quarter. De politieambtenaren deel-den in de slotperiode de lakens uit door 18 punten tegenover 9 voor het SZF te scoren en registreerden daarmee hun eerste overwinning van het toernooi.
Jermaine Bruining leidde de winnaars met 12 punten, terwijl Derrylle Cotino en Mit-chell Zeefuik 11 om 10 punten bijdroegen. Panka leidde SZF met 19 punten, Gordon van Emden en Gino Mercuur noteerde 11 om 10 punten.
Ook de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij N.V. (SLM) maakte een winnende start. Het Telecommunicatiebedrijf Surinae (Telesur) werd makkelijk verslagen: 45-28. Drievoudig kampioen SLM had nooit problemen met Te-lesur dat vorig jaar nog op de zevende plek van acht deelnemers eindigde. De luchtvaartmaatschappij, met onder meer Gregory Weidum, Brayen Davids en Romano Jagroep in de gelederen ging na tien minuten al met 15-8 aan leiding. Bij rust groeide die voorsprong naar 26-10 en in het derde kwart naar 42-20. In de vierde periode haalde SLM zijn voet van het gaspedaal waardoor Tele-sur een nederlaag van boven twintig punten verschil nog net voorkwam. Hoewel bij SLM maar één speler dubbele cijfers registreerde, boekte de luchtvaartmaatschappij vanwege een betere teamprestatie een comfortabele zege. Van de twaalf spelers kwamen maar liefst tien tot scoren. Derrick Gemerts leidde de SLM met 10 punten, terwijl Weidum en Davids 9 om 8 punten bijdroegen. Earl Jones probeerde met 20 punten tevergeefs Telesur in het duel te houden.
Programma halve finaleronde zondag 5 no-vember Ismay van Wilgen Sporthal: 18:00 uur Staatsolie-SZF; 19:00 uur Centrale Bank-KPS; 20:00 uur Telesur-SWM en 21:00 uur SLM-EBS.
Voor vanavond staat de halve finale van het onderdeel volleybal op het programma: 18:00 uur CBvS-EBS; 19:00 uur SWM-Staats-olie; 20:00 uur SZF-KPS en 21:00 uur SLM-Telesur.